Посіви озимих культур на Полтавщині: у якому стані

За інформацією: Суспільне Полтава.

Трактор розкидає добрива у полі з озимою пшеницею у Диканській громаді. Фото: Суспільне Полтава

"Усі проби показали відсутність зрідженості. Рослини перебувають у фазі третього листка та кущення. Мають добру регенеративну здатність. Висота рослин становить 10―15 сантиметрів. Кількість живих рослин становить від 96 до 100 %", ― розповів фахівець.

За його словами, на Полтавщині озимі культури у кращому стані, ніж 2023-го. Цьому сприяли, зокрема, погодні умови в осінній та зимовий період.

"Температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння у найхолодніші дні зимового періоду місцями знижувалася лише до 6 градусів морозу. Розрахункова критична температура вимерзання взимку пшениці становить 14―15 градусів морозу".

Озима пшениця після зимівлі на полі у Полтавському районі. Фото: Суспільне Полтава

За словами Віталія Христуся, щоб виявити і запобігти хворобам рослин, необхідно стежити за станом посівів, погодними умовами, а також за необхідності обробити спеціальними препаратами для боротьби із шкідниками.

Що каже фермер про озимину на Полтавщині

У фермерському господарстві Олексія Говтвяниці озимими пшеницею та ріпаком засіяно по 50 гектарів. За його словами, нині рослини у доброму стані.

Голова селянського (фермерського) господарства Олексій Говтвяниця. Фото: Суспільне Полтава

"Піде тепло, підуть і хвороби. Поки ніяких проблем немає. У нас позаторік була велика проблема, вона була по усій Україні, я вважаю, була сажка Сажка – загальна назва хвороб рослин, збудниками яких переважно є грибина озимій пшениці. Ми торік уже двічі обробляли фунгіцидамиФунгіцид – хімічні сполуки або біологічні організми, що використовуються для знищення або затримання росту грибів та їх спор, тому такої проблеми 2023-го року не було", ― розповів Олексій Говтвяниця.

Одне з полів розташоване у селі Мала Рудка Диканської громади, на ньому за допомогою трактора розкидали добрива. У майбутньому вони сприятимуть кращій урожайності озимої пшениці.

Поле з озимою пшеницею у селі Мала Рудка. Фото: Суспільне Полтава

Голова селянського (фермерського) господарства Олексій Говтвяниця Суспільному сказав:

"Сіяли наприкінці вересня. Це було останнє поле, воно менш розвинене, ніж інші, але плануємо, що урожай буде. Перезимувала більш-менш добре, тому буде урожай. Зараз не росте нічого так, щоб не вносити засобів захисту. Побільшало усіляких шкідників, хвороб".

На Полтавщині аграрії 2023-го року намолотили 1 мільйон 360 тисяч тонн озимої пшениці.

Новини України