Нацбанк назвав банкноти, які найчастіше підробляють

Нацбанк назвав банкноти, які найчастіше підробляють

Фото: finclub.net

Минулого року на кожен мільйон справжніх банкнот припадало 2,1 підроблених. Про це повідомили у пресслужбі Національного банку України.

— Рівень підробки банкнот у країні досить низький. За даними Європейського центрального банку, у країнах Європейського Союзу 2023 року цей показник майже у вісім разів вищий і становить приблизно 16 підроблених банкнот євро на мільйон справжніх, — йдеться у повідомленні Нацбанку.

У 2023 році найчастіше підробляли банкноти старого зразка. Більшість вилучених підробок (93%) належали до банкнот трьох номіналів: 200 гривень (61% від загальної кількості вилучених підробок та 41% від їхньої загальної суми), 500 гривень (24% та 41% відповідно) та 100 гривень (8% та 3% відповідно). Інші вилучені підроблені банкноти гривні становили лише 7%.

У Національному банку України наголошують на високому рівні захисту, властивому банкнотам нового покоління національної валюти, включаючи купюри номіналом 100, 200, 500 та 1 000 гривень, які були випущені в обіг з 2015-го по 2020 рік. За результатами моніторингу за 2023 рік, підробки банкнот гривні нового зразка становили лише 18% від загальної кількості підроблених банкнот, вилучених в українській банківській системі. Відповідно, на кожен мільйон справжніх банкнот гривні нового зразка припадало лише 0,4% підробленої купюри.

1 березня журналісти Коротко про писали про те, чи варто купувати валюту в березні.

Цього ж дня Нацбанк увів в обіг пам’ятну моменту «Батьківське щастя». Монета номіналом 5 гривень виготовлена ​​із нейзильберу.

Нацбанк назвав банкноти, які найчастіше підробляють

Нацбанк назвав банкноти, які найчастіше підробляють

Фото: bank.gov.ua

 

Джерело

Новини України