Факт. «Іржавий пояс» Китаю знову заблищав завдяки впровадженню нових виробничих сил

Факт. "Іржавий пояс" Китаю знову заблищав завдяки впровадженню нових виробничих сил

Фото: 16 листопада 2023 року, співробітники працюють в інтелектуальному центрі управління в компанії Graphite Industry Co., Ltd. при корпорації China Minmetals. Фото: Сіньхуа

Після заснування КНР північно-східний регіон країни довгий час носив звання «гордість промислового розвитку Республіки». Однак під час останньої хвилі промислової трансформації Китаю ця традиційна промислова база країни стала відставати від інших регіонів, через що за нею закріпилася назва «Іржавий пояс» Китаю. У міру того, як зараз цей регіон отримує якісно нову виробничу енергію, ситуація, здається, поступово почала змінюватися, про це йдеться у матеріалі ІА «Сіньхуа».

Повіт Лобей пров. Хейлунцзян, що розташований на кордоні Китаю та Росії, багатий на графіт. Тут можна помітити, як дрони використовують тривимірну лазерну технологію для вимірювання стану поверхні відкритих шахт з повітря, електричні вантажівки плавно транспортують руду з гір, а фотоелектричні панелі з монокристалічного кремнію перетворюють сонячну енергію на екологічно чисту електроенергію.

Голова компанії Graphite Industry Co., Ltd. при корпорації China Minmetals Ван Цзюнхуей сказав, що, співпрацюючи з корпораціями Huawei, China Mobile та ін., компанія вперше впроваджує концепцію «5G + промисловий інтернет + застосунок» і прискореними темпами просуває будівництво екологічно чистих інтелектуальних вугільних шахт із річною продуктивністю в розмірі 6 млн тонн.

Наразі повіт Лобей поступово впроваджує інтелектуальні вибухові роботи, безпілотні перевезення в шахтах, цифрове управління та інтелектуальний контроль для того, щоб прагнути створити кластер графітової промисловості з обсягом виробництва в 10 млрд юанів.

Після висунення у вересні 2023 року концепції «якісно нових виробничих сил», Північно-Східний Китай, об’єднуючи свої переваги та характеристики, постійно створює нові галузі та моделі промисловості за допомогою передових технологій, щоб надати нової рушійної сили трансформації старих промислових баз у цьому регіоні.

Факт. "Іржавий пояс" Китаю знову заблищав завдяки впровадженню нових виробничих сил

Факт. "Іржавий пояс" Китаю знову заблищав завдяки впровадженню нових виробничих сил

6 липня 2023 року, зварювальні роботи працюють у цеху виробника седанів FAW-Hongqi в м. Чанчунь (пров. Цзілінь, Північно-Східний Китай). Фото: Сіньхуа

Традиційні промислові галузі є важливою основою для розвитку економіки в північно-східному регіоні Китаю. Тут розташовані важливі великомасштабні держпідприємства, які нині здійснюють свою трансформацію і модернізацію за допомогою нових технологій, таких як 5G і штучний інтелект.

У зварювальному цеху виробника легкових автомобілів FAW-Hongqi в провінції Цзілінь понад 680 зварювальних роботів зайняті роботою. Вони оснащені більш ніж 3 тис. датчиками зі збору даних, що дають змогу в режимі реального часу визначати необхідні умови для виробництва, такі як температура зварювання.

«На заводі впроваджується інтелектуальна центральна система управління, яка дає змогу збирати та відстежувати дані про обладнання в режимі реального часу», — поділився співробітник компанії FAW-Hongqi.

Напрямами у сфері нарощування якісно нових виробничих сил у провінції Ляонін є зміцнення промислових кластерів, як-от нові матеріали, аерокосмічна промисловість, робототехніка та ін., і розвиток галузей майбутнього, що включають штучний інтелект, клітинну терапію, метавсесвіт та ін.

«У Ляоніні є основа та переваги для впровадження великих технологічних інновацій», — сказав голова корпорації KINGSEMI Co. Ltd. у місті Шеньян провінції Ляонін. За його словами, низка лідируючих науково-дослідних центрів сприяє інноваційному розвитку Ляоніна в галузі нових матеріалів, нової енергії та передового виробництва.

Якісно нові виробничі сили надають нову рушійну силу підйому північно-східного регіону. Нагадаємо, що 2023 року загальний обсяг валового регіонального продукту (ВРП) провінції Ляонін перевищив 3 трлн юанів, а темпи економічного зростання провінції сягнули 5,3%. Водночас ВРП провінції Цзілінь зріс на 6,3%, за цим показником вона стала одним із передових регіонів у країні. Того ж року річний обсяг виробництва зерна в провінції Хейлунцзян досяг 77,88 млрд кг, що становить 11,2% від загального обсягу виробництва зерна в країні. За цим показником вона посідає перше місце в країні 14 років поспіль.

«Хоча північно-східний регіон є старою промисловою базою, він має передумови і переваги для розвитку якісно нових виробничих сил», — сказав директор Інституту економіки Академії суспільних наук у провінції Хейлунцзян Сунь Хаоцзінь.

За його словами, у Північно-Східному Китаї є відносно цілісна промислова система і порівняно досконалий допоміжний виробничий ланцюжок. У регіоні також розташовано багато університетів і науково-дослідних інститутів із потужною дослідницькою базою, що є міцною основою для розвитку якісно нових виробничих сил у цьому регіоні та дасть змогу так званому «Іржавому поясу» знову заблищати, запевнив експерт.

Джерело

Новини України