Підсумки роботи у сфері медицини Краматорська за минулий рік


Про роботу за минулий рік у сфері охорони здоров’я інформує міська рада Краматорська.

«У 2023 році в медичних закладах Краматорська отримували лікування хворі онкологічною патологією, проводились гінекологічні та пластичні оперативні втручання. Значно розширений спектр лабораторних досліджень та інше. Забезпечено безвідмовне надання кваліфікованої ургентної та невідкладної допомоги всім пацієнтам, які доставлялись до приймальних відділень.

Ліжковий фонд впродовж 2023 року збільшився з 910 до 940 ліжок за рахунок відкриття дитячого хірургічного відділення. 

Відділеннями хірургічного профілю міських лікарень проведено 5633 оперативних втручань цивільному населенню нашого регіону (у 2022 році – 4179). Проліковано на ліжках стаціонарних відділень – 15 291 хворого (у 2022 році – 10 738).

Надання первинної медичної допомоги населенню міста забезпечує КНП «ЦПМСД № 1». На початку 2023 року кількість декларацій, укладених з лікарями Центру  складала 119,1 тис. од., станом на 01.01.2024 кількість декларацій склала – 111,8 тис. од. (-7 243).  Лікарі Центру обслуговують також пацієнтів з числа внутрішньо переміщених осіб незалежно від наявності у них укладених декларацій.

Кількість відвідувань пацієнтами лікарів амбулаторій Центру в 2023 році склала 189 367 (в 2022 році – 190 277). Також амбулаторні хворі забезпечувались лікарськими засобами безоплатно за рахунок отриманої гуманітарної допомоги.

Була проведена реорганізація стоматологічних поліклінік №1 та №2 шляхом приєднання їх до КНП «Міська лікарня №2».  Всього в 2023 році відбулось 77,95 тис. відвідувань пацієнтами лікарів – стоматологів (в 2022 році – 33,53 тис.).

Переглядаються і фінансуються цільові міські Заходи та Програми, за такими напрямками: соціальний захист населення в сфері охорони здоров’я, забезпечення епідблагополуччя у місті, профілактика і лікування таких захворювань як ВІЛ/СНІД, туберкульоз, цукровий діабет, профілактика алкоголізму і наркоманії та інші. Загальна сума витрат на їх виконання у 2023 році склала – 5,9 млн грн.

З міського бюджету в 2023 році виділялись кошти на забезпечення хворих ліками за пільговими рецептами, слуховими апаратами, стоматологічним протезуванням, засобами технічної реабілітації. Діти до 2-х років з малозабезпечених сімей, а також діти що народжені від ВІЛ-інфікованих матерів мали змогу отримати безкоштовне харчування (замінники грудного молока), а діти хворі на фенілкетонурію – спеціальне лікувальне харчування, що закуплені за кошти міського бюджету.

За рахунок міського бюджету  для медичних закладів міста було придбано медичне та лабораторне обладнання на загальну суму 48,7 млн грн, у тому числі:

  • устаткування для операційного блоку урологічного відділення КНП «Міська лікарня №2» КМР (відеоендоскопічний комплекс  та рентгенографічний комплекс для забезпечення оперативних втручань);
  • лабораторне обладнання для КНП «Міська лікарня №2» КМР (автоматичні аналізатори показників крові, коагулометр, аналізатор імуноферментного аналізу);
  • візуалізаційне обладнання для стоматологічних відділень КНП «Міська лікарня №2» КМР;
  • система рентгенівська мамографічна для КНП «ЦПМСД № 1» КМР.

За рахунок коштів міського бюджету в 2023 році виконано ремонтні та будівельні  роботи в лікарнях міста на загальну суму 13,8 млн грн, в тому числі:

  •  в приміщеннях КНП «Міська лікарня № 3» КМР для встановлення комп’ютерного томографа та магнітно-резонансного;
  • капітальний ремонт корпусу моргу КНП «Міська лікарня №3» КМР;
  • монтаж та облаштування резервної твердопаливної модульної блочної котельні в КНП «ДТМО»;
  • капітальний ремонт покрівлі будівлі амбулаторії КНП «ЦПМСД» №1 КМР та інше».

Джерело

Новини України