Як подолати весняний авітаміноз: поради лікаря


Завідувач Великоновосілківським лабораторним відділенням Мар`їнської філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» Василь  БАБІЧ інформує, як подолати весняний авітаміноз.

«Авітаміноз здебільшого є наслідком нераціонального харчування та зниження фізичних навантажень протягом тривалого часу. Протягом зими наш організм ніби перебудовується на існування в режимі “зимової сплячки”, тому навесні йому важко працювати у новому режимі.

Звісно, і взимку вітамінні овочі та фрукти є на прилавках магазинів, однак їхнє вживання зведено до мінімуму. Не тільки через дорожнечу, а й через величезну кількість пестицидів у них. Дефіцит свіжого повітря, сонця і фізичної активності також шкодить нашому здоров’ю.

Симптоми авітамінозу в першу чергу проявляються на шкірних покривах. Шкіра стає сухою, блідою, млявою, схильною до подразнення. Одночасно страждає волосся, воно виглядає млявим, сухим, січеться і випадає. На шкірі в куточках губ можуть з’являтися тріщини, що не зникають після застосування кремів, ясна пацієнтів кровоточать, пацієнтів турбують часті застуди із затяжним періодом одужання. Хворі практично постійно почуваються втомленими, роздратованими та апатичними.

Весняний авітаміноз – загальні симптоми:

● Головний біль

● Втома

● Млявість

● Нудота

● Сонливість

● Часті застуди

● М’язова слабкість

● Зниження імунного бар’єру.

Авітаміноз також розвивається у дітей, адже юний організм так само схильний до розвитку цієї патології, як і дорослий. Розпізнати перші симптоми можна за пасивною поведінкою дитини та відсутності апетиту. Можливе також порушенням режиму сну.

Профілактика весняного авітамінозу включає кілька простих і всім відомих способів, але, на жаль, на практиці далеко не завжди до них ставляться серйозно. Найголовніший принцип у попередженні авітамінозу – це збалансоване харчування. Весняна дієта повинна обов’язково містити весь спектр поживних речовин: білків, жирів і вуглеводів, які відповідно можна знайти в м’ясі, крупах та овочах/фруктах.

Для профілактики авітамінозу також необхідно часто гуляти на свіжому повітрі, виконувати прості фізичні вправи, які зміцнюють здоров’я і покращують загальне самопочуття. Не варто забувати про повноцінний відпочинок і достатню кількість сну.

Що робити, якщо немає ані часу, ані коштів, аби лікувати весняний авітаміноз? Подолати цю хворобу допоможуть доступні продукти, які є джерелами потрібних вам вітамінів. Залежно від того, якої речовини не вистачає, слід збагатити свій раціон відповідними продуктами:

● А – морква, якісне вершкове масло, квасоля, буряк, гарбуз і теляча печінка.

● В1 – гречка, свинина, картопля (відварениа або запечена), вівсянка, горіхи і рис.

● В2 – молоко, мигдаль і нежирна свинина.

● В3 – яйця, риба, куряче м’ясо, арахіс, чорнослив і сир.

● В5 – цільнозерновий хліб, риба та м’ясо.

● В6 – печінку, висівки, пророщені зерна пшениці.

● В9 – буряк, квасоля, морква, салат і зелені овочі.

● В12 – яйця і кисломолочні продукти.

● С – цитрусові фрукти, капуста, яблука, ківі і шипшина.

● D – сир, риб’ячий жир, гриби і масло.

● Р – печінка яловича, молоко і горіхи.

Для того щоб зберегти максимальний вміст вітамінів в продуктах, необхідно їх правильно зберігати, готувати і вживати. Так, зберігати їжу варто в темному прохолодному місці. Зелень, свіжі овочі і фрукти не підлягають тривалому зберіганню і їх не потрібно піддавати довгій термічній обробці під час готування. М’ясо і рибу краще запікати в духовці або готувати на пару. Готову страву необхідно вживати відразу. Будьте здорові!».

 

Джерело

Новини України