Євросоюз посилить перевірки українського зерна

Євросоюз посилить перевірки українського зерна

Фото: Reuters (архивное фото) ЄС посилить контроль за експортом зерна з України

ЄС посилить контроль за експортом українського зерна, щоб заспокоїти побоювання фермерів.

Європейський Союз на тлі протестів фермерів посилить перевірки дотримання домовленостей під час імпорту зерна з України. Про це заявила єврокомісарка з транспорту Адіна Валеан, повідомляє Reuters.   «Закриття кордонів ніколи не є гарною ідеєю, тим більше кордонів із сусідом, який так потребує сполучення. Поки угоди виконуються правильно, проблем бути не повинно, і ми працюємо над посиленням реалізації», — зазначила вона.

Валеан наголосила, ЄС має переконатися в тому, що перевізники не порушують угод та в їхньому праві на транзит.   Єврокомісарка наголосила, що країни Євросоюзу також виграють від торгівлі з Україною. Експорт автомобільними дорогами з Польщі, Румунії та Словаччини збільшився на двозначні показники, що перевищило зростання товарів, які надходять до цих країн.   Вона додала, що це «свідчить про те, що прикордонні країни також мають вигідний обмін».   Валеан зазначила, що у січні поточного року транзитом пройшли 3 млн тонн українського зерна, 2,04 млн з яких — через Румунію.   Від моменту створення коридорів солідарності у травні 2022 року, Україна через них експортувала загалом 64 млн тонн зерна, олійних культур та супутніх товарів.

Нагадаємо, польські аграрії вже кілька тижнів блокують кордон з Україною. Вони не пропускають через КПП вантажівки, а також знищують українську сільгосппродукцію.

Джерело

Новини України