Україна та Польща провели переговори про деблокаду кордону, його закриття не обговорювалося

Україна та Польща провели переговори про деблокаду кордону, його закриття не обговорювалося

Фото: suspilne.media

Представники України та Польщі у середу, 28 лютого, провели переговори про розблокування кордону. При цьому варіант зупинення торгівлі та закриття кордону не згадувався. Про це повідомляє торговий представник України Тарас Качка у Facebook.

— Насичені переговори з міністром розвитку та технологій Польщі Кшиштофом Гетьманом та міністром сільського господарства Чеславом Секерським… За всі чотири години переговорів опція закриття кордону не згадувалась. Як досить чітко сказав прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, це було б дуже болючим рішенням для наших економік. Припинити навіть на день торгівлю, яка у річних параметрах становить 11,7 млрд доларів (а за польською статистикою навіть більше) – це дуже болісно. Не кажучи вже про транзит, який життєво важливий для України, – розповів він.

Він наголосив, що представники Польщі та України змогли порозумітися і працюють над конструктивним рішенням, як розблокувати кордон та врахувати інтереси фермерів Польщі та України. Це непросто, але можливо, зазначив Качка.

Раніше прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск на пресконференції у Варшаві після зустрічі з прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гар Стьоре заявив, що Польща веде переговори з Україною щодо тимчасового закриття кордону для товарів. Туск заявив, що Польща хоче допомогти Україні, проте не може допустити, щоб ця допомога мала «дуже негативні наслідки» для її власних громадян. За словами Туска, Варшава шукає рішення, яке захистить ринок від «напливу значно дешевшої сільськогосподарської продукції», а фермерів — від нерівної конкуренції. 23 лютого прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна розробила «План порозуміння», пропонуючи Польщі розблокувати спільний кордон, де протестують польські фермери. План складається із п’яти кроків.
Джерело

Новини України