В Одеській області реєструють летальні випадки від небезпечної хвороби

В обласному центрі контролю та профілактики хвороб повідомили про зростання захворюваності на Менінгококову інфекцію. Переважна більшість випадків зареєстрована в Одеському та Білгород-Дністровському районах. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM», посилаючись на ОЦКПХ.

Протягом минулого року на Одещині було зареєстровано 13 випадків захворювання, з них ─ троє дітей до 17 років. В Одеському районі таких випадків було десять, у Білгород-Дністровському ─ три.

«Особливу тривогу викликає реєстрація групових захворювань, зокрема у Татарбунарській територіальній громаді Білгород-Дністровського району, де зареєстровано сімейний осередок з трьома випадками захворювання», ─ йдеться у повідомленні центру.

Фахівці зазначають, що зріс і рівень летальності, що свідчить про пізнє звернення хворих по медичну допомогу. У 2023 році зареєстровано п’ять летальних випадків, і всі хворі звернулись по медичну допомогу невчасно.
В Одеському та Білгород-Дністровському районах з початку 2024 року уже зафіксовано три випадки захворюваності, два з яких ─ летальні. На Білгород-Дністровщині трагедія сталась із п’ятирічною дитиною.

Спеціалісти наголошують, що Менінгококова інфекція є одним із серйозних і небезпечних респіраторних захворювань з широким, блискавичним діапазоном клінічних проявів, високою контагіозністю та летальністю. Основним профілактичним заходом є своєчасне звернення по медичну допомогу при появі ознак ГРВІ, з метою раннього виявлення, встановлення діагнозу та надання кваліфікованої медичної допомоги.

Менінгококова інфекція, відповідно до Календаря профілактичних щеплень, належить до рекомендованих щеплень, тому за бажанням можна щепитися від неї за власні кошти.

Джерело

Новини України