Кулеба розповів, на що вистачило б заморожених в Європі активів РФ

Кулеба розповів, на що вистачило б заморожених в Європі активів РФ

Фото: МЗС України Активи Центрального банку РФ заморожені у різних західних юрисдикціях на суму понад 300 млрд доларів

Голова МЗС зазначив, що активів РФ у Великій Британії, Люксембурзі та Швейцарії було б достатньо, щоб задовольнити Україну.

Активи Центрального банку РФ заморожені у різних західних юрисдикціях на суму понад 300 млрд доларів. Зокрема, активів у Франції, вистачило б для будівництва нової ГЕС замість знищеної окупантами Каховської. Про це написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у своїй колонці для Politico.

«Російських активів у Франції (1,48 млрд доларів) буде достатньо для будівництва нової гідроелектростанції замість української Каховської ГЕС, яку Росія зруйнувала минулого літа», — розповів урядовець.

За його словами, прибуток від російських активів, що перебувають у бельгійському депозитарії Euroclear, за 2022 рік і першу половину 2023 року склав 2,56 мільярда доларів.

«На ці гроші можна було б відновити 1223 медичні заклади, у тому числі 384 лікарні та 352 амбулаторні центри, пошкоджені або зруйновані Росією. Все це може статися, як тільки з’явиться політична воля — і час для цього прийшов зараз», — наголосив міністр.

Він також перелічив, де і яку кількість російських активів було заморожено, зокрема:

  • у Німеччині (6,5 млрд доларів),
  • в Австрії (1,8 млрд доларів),
  • в Ірландії (2 млрд доларів),
  • в Польщі (1,13 млрд доларів).

Голова МЗС України додав, що цієї суми достатньо, щоб допомогти відновити понад 3500 пошкоджених чи зруйнованих освітніх закладів, у тому числі 1700 шкіл, понад 1000 дитячих садків, та 586 університетів.

«Поточних російських активів у Великій Британії (23 млрд доларів), Люксембурзі (6,8 млрд доларів) та Швейцарії (8,7 млрд доларів) було б достатньо, щоб задовольнити Україну», — резюмував Кулеба.

Як ми вже писали, двадцять п’ять країн-учасниць Організації американських держав (ОАД) ухвалили декларацію до другої річниці від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Кулеба сказав, яка зброя потрібна для перемоги

Джерело

Новини України