«Армія відновлення»: як безробітним громадянам долучитися до проєкту


На Донеччині до проєкту «Армія відновлення» долучились 24 громади та майже 12 тисяч мешканців регіону, які працюють на суспільно корисних роботах. Найчастіше людей залучають до розбору завалів, відновлення пошкодженого майна, надання соціальних послуг в пунктах незламності, облаштування приміщень під укриття, заготівлі дров тощо.

Далі — докладно про цей вид зайнятості.   Суспільно корисні роботи – вид тимчасової трудової діяльності працездатних осіб в умовах воєнного стану. Вони провадяться для виконання робіт, що мають оборонний характер, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період воєнного стану, та їх наслідків, задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань і сил цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення. Такі роботи не можуть бути пов’язані з підприємництвом або іншою діяльністю, спрямованою на одержання прибутку. Виконання суспільно корисних робіт, як правило, не потребує спеціальної професійної підготовки.

Програма орієнтована на працездатних осіб, у тому числі осіб, що не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану, зокрема безробітних та інших незайнятих осіб.

Оплата праці за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим від розміру мінімальноїзарплати (з 1 січня 2024 року — 7100 грн). Цей вид зайнятості зараховується до страхового стажу та забезпечує усі соціальні гарантії трудового законодавства.

Правові та організаційні засади залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, а також питання соціального захисту працездатних осіб, що залучаються до їх виконання, визначені Законом України«Про правовий режим воєнного стану» та Порядком залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, затвердженим постановою КМУ від 13.07.2011 № 753. Детально про цей вид зайнятості за посиланням:https://is.gd/XcucBi

За консультаціями щодо участі в проєкті звертайтеся до фахівців центру зайнятостіhttps://bit.ly/3oSCie0 або телефонуйте до call-центру Донецького обласного центру зайнятості безкоштовно 0-800-33-61-67.

Джерело

Новини України