Україна домовилася про наступний транш з МВФ

Україна домовилася про наступний транш з МВФ

Фото: Getty Images Україна скоро отримає новий транш від МВФ

Українська сторона дотрималась усіх структурних контрольних показників і всіх кількісних критеріїв ефективності, крім одного, зазначили у фонді

У Варшаві завершилися переговори місії Міжнародного валютного з представниками України. За їх підсумками було досягнуто рішення щодо третього перегляду програми розширеного фінансування Extended Fund Facility (EFF), на суму близько 900 млн доларів. Про це напередодні повідомила пресслужба фонду.

«Я радий повідомити, що співробітники МВФ та українська влада досягли домовленості на рівні персоналу щодо третього перегляду програми EFF. Угода підлягає затвердженню виконавчою радою МВФ, розгляд якої очікується найближчими тижнями», – зазначив голова місії МВФ в Україні Гевін Грей.

У фонді зазначили, що з дотриманням усіх структурних контрольних показників і всіх кількісних критеріїв ефективності, крім одного, персонал МВФ оцінює програму як загалом виконану.

Це відкриє шлях для розгляду Виконавчою радою, що дасть змогу виплатити близько 880 мільйонів доларів США (663,9 млн спеціальних прав запозичень), – йдеться у повідомленні.

При цьому вказано, що у 2023 році в економіці України спостерігалася позитивна динаміка високих темпів зростання, зниження інфляції та зміцнення резервів, але перспективи на 2024 рік залишаються вкрай невизначеними через війну.

Нагадаємо, у березні 2023 року МВФ схвалив чотирирічну програма Extended Fund Facility (EFF) для України з доступом до близько 15,6 млрд доларів (11,6 млрд спеціальних прав запозичень). Вона є частиною міжнародного пакету підтримки України на суму 122 млрд доларів до початку 2027 року.

Як відомо, 14 грудня 2023 року Україна отримала від МВФ 900 млн доларів. Це був третій транш у межах поточної програми EFF.

Джерело

Новини України