Вартість газу, дизелю та бензину у Полтаві: яка причина здорожчання пального

За інформацією: Суспільне Полтава.

Вартість пального. Фото: Суспільне Полтава

"За один рік ціна може зрости на 40%, потім впасти і знову зрости. Те, що ми зараз маємо подорожчання, воно є наслідком того, що з початку року ціна на нафту зросла з 77 до 83 доларів за барель. Це багато для ринку.Відповідно, ми як країна, яка повністю імпортує пальне і купує його за світовими цінами, звичайно, що ми теж дублюємо цю динаміку", — повідомив директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн.

Автомобіль. Фото: Суспільне Полтава

А здорожчання газу спричинила блокада польсько-українського кордону.

" По скрапленому газу ми не очікували взагалі підйому цін, оскільки дуже великі запаси газу і дуже велике постачання . Але блокада все змінила. Ми дуже багато купуємо газу в Польщі і переважно газ транспортується саме газовозами. Коли трейдери будуть Польщу цю переїжджати для того, щоб пересікти кордон у Словаччині, і в Угорщині, і в Румунії, то це коштує до 3 гривень на літр. Саме це сьогодні тисне на ціни, саме це призвело до подорожчання оптових цін і все більше тисне на роздріб", — додав Сергій Куюн.

За словами Сергія Куюна, середня ціна бензину А-95 в Україні – 51 гривня 20 копійок, дизелю – 51 гривня 54 копійки, а газу – майже 27 гривень. Коливання цін протягом останнього місяця відбувалось у межах 1 гривні.

АЗС у Полтаві. Фото: Суспільне Полтава

У Полтаві ціна на газ подекуди вища за 28 гривень, а бензин коштує близько 55 гривень за літр. Ціни на пальне в Україні зростатимуть й надалі.

"До 2 грн за літр. Думаю, що цей процес розтягнеться на 2-3 тижні і це при тому, що ціна на нафту не зміниться. Якщо по газу зараз маємо 27 гривень в середньому, то оці 3 гривні можуть додати. Відповідно, ціна середня на скраплений газ може до 30 зрости. Думаю, що це відбудеться протягом пари тижнів", — розповів Сергій Куюн.

2024 рік розпочався з відчутного падіння попиту на пальне. За статистикою 2023-го відносно 2021-го довоєнного року, споживання бензину зменшилось на 15%, дизпалива на 20, а скрапленого газу – на 40, додав Куюн.

Що говорять місцеві про ціни на пальне

Полтавка Тетяна Ковтун за кермом вже 23 роки. На пальне витрачає близько 10 тисяч гривень на місяць.

"Було набагато краще, коли заправлялись по 18 гривень, по 17. Зараз я сама в таксі працюю, тому доводиться мені кожного дня заправлятись. Зазвичай кожну весну піднімаються ціни на пальне, тому я думаю, що ріст цін все одно буде, але це не вплине на те, що люди перестануть користуватись своїм власним транспортом і будуть пересідати на громадський", — розповіла полтавка Тетяна Ковтун

"Недешево, звісно. Доводиться вишукувати шляхи, як зекономити, вибудовувати логістику поїздок містом", — додав місцевий житель Григорій Гунько.

Новини України