До уваги кам’янчан: що буде з цінами на продукти весною

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні зростають ціни на продукти. Так, цієї весни можуть подорожчати деякі продукти, але великого цінового стрибка не очікується. Про це виданню «Фокус» розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Експерт зазначив, що потрібно готуватися до подорожчання яєць через зростання цін на комбікорм для птахів.

«Так само у нас із борщовою групою. Посадили багато цибулі, посадили багато моркви. Точно не буде такого шаленого зростання цін, як було торік. Тобто все буде набагато спокійніше», – додав він.

Пендзин також прокоментував можливість дефіциту в молоко-сировини в Україні через польську блокаду кордону.

«Не буде ніякої заборони (польського імпорту — ред). Ми не будемо воювати з поляками. На сьогоднішній момент, це не більше, ніж попереджувальний захід. Це такий натяк на дзеркальні реакції. Поляки ж теж не заборонили українське масло. Вони лише блокують кордони», – сказав він.

За словами експерта, зростає ціна на молоко-сировину і це впливає на ціну на український аграрний продукт.

«Якщо ви пройдете по супермаркету, ви не побачите на сьогоднішній момент жодного імпортного виробника — лежить наше вітчизняне масло. Але найбільша проблема і те, що ми власно імпортуємо з Польщі, — ми з Польщі завозили молоко-сировину і тверді сири. В чому є проблема? В тому, що в Україні достатньо великий обсяг молоко-сировини виробляється у господарствах населення», – пояснив Пендзин.

Також експерт зауважив, що люди сьогодні різко зменшили загальний обсяг виробництва молоко-сировини, тому що фізично просто не вистачає робочих рук.

«Ми ж розуміємо, що мобілізація жорстко пройшлася по селах, зменшилася загальна кількість людей, які там реально працюють в аграрному бізнесі. Як наслідок, ми маємо зменшення пропозицій. Зокрема, і свинячого м’яса, тому що дуже велика доля свинини вироблялася в домогосподарствах населення. Так само і з молоко-сировиною. Така ситуація провокує зростання цін на молочні продукти», – наголосив він.

Пендзин прогнозує, що в зростання цін на молочну продукцію в Україні триватиме до середини весни, поки тварини не будуть переведені на відкрите утримання, орієнтовно наприкінці квітня.

Джерело

Новини України