Кам’янчанам знову відключатимуть світло за борги

Як відомо, у грудні минулого року уряд України скасував мораторій на відключення світла, який діяв з весни 2022 року. Мотивуючи це тим, що за електроенергію споживачі заборгувати близько 20 мільярдів гривень, саме протягом мораторію на відключення. Так що тепер злісним неплатникам загрожує відключення електроенергії.  Правда, таке поняття як мінімальна заборгованість, за яку можуть відключити від електропостачання, досі не визначено. Як можна уникнути відключення? І взагалі, чи законно відключати людей від світла в умовах воєнного стану?

 

Чому мораторій скасували

Заборону на відключення чи фінансове покарання боржників держава запровадила відразу після повномасштабного вторгнення Росії. У березні 2022 року відповідну постанову ухвалив Кабмін, заборонивши в умовах воєнного стану нараховувати несумлінним споживачам штрафи й залишати їх без комунальних послуг. А 29 грудня 2023 року Кабмін своєю постановою скасував мораторій на відключення через борги за спожиті ЖКП тих боржників, які мешкають у регіонах, де не ведуться бойові дії та які не перебувають під тимчасовою окупацією. І вже з січня місяця енергетики знову мають право відключати від світла злісних боржників.

Також, зі скасуванням мораторію на відключення, уряд повернув і різноманітні штрафи, пені й відсотки.

Причиною скасування мораторію урядовці називають борги населення, що суттєво зросли саме протягом мораторію на відключення – приблизно на 15 мільярдів. Вони вважають, що люди просто скористалися забороною на відключення, аби не сплачувати за світло. Згідно з оцінками Центру Разумкова, за електроенергію споживачі заборгувати близько 20 мільярдів гривень. Причому, як стверджують незалежні аналітики, 55% боргів по країні накопичили заможні споживачі. Із доходами в них усе гаразд, а от бажання платити за послуги ЖКГ немає.  А для нормального функціонування енергосистеми України, для її відновлення від російських обстрілів потрібні гроші. І немаленькі.

 

У Кам’янському – більше 77 тисяч боржників, в області – 190 тисяч

За даними прес-центру компанії YASNO, станом на 12.01.2024 жителі Кам’янського, заборгували за електрику понад 111 млн. грн. При цьому у місті налічується 77 тисяч споживачів, які мають борг з оплати на період більше трьох місяців.

Всього ж на Дніпропетровщині, за даними компанії YASNO, борги жителів за спожиту електрику станом на 1 грудня 2023 року становлять 1,4 млрд. грн. Понад 1 млн. споживачів в області вчасно не розраховуються за світло. Майже 190 тисяч родин накопичили заборгованість за понад три місяці. Переважна більшість з них — 140 тисяч — споживають щомісяця до 250 кВт-год електроенергії. Але є й такі, що використовують більш як 500 кВт-год на місяць. Таких боржників 13 тисяч.

Загалом на Дніпропетровщині борг клієнтів, які підлягають відключенню, складають понад 417 мільйонів гривень.  Область входить у топ-3 антирейтингу неплатників в Україні, разом з Києвом і областю, і Харківщиною.

У компанії зазначають, що борги населення гальмують відновлення енергетичної інфраструктури, адже для цього необхідне стабільне надходження коштів від споживачів.

 

Кого відключать у першу чергу

У прес-центрі YASNO повідомили, що в першу чергу відключати будуть тих, хто має найбільше прострочення оплати і найбільшу суму заборгованості. Проте визнали, що Правилами не встановлено чіткої суми боргу, починаючи з якої постачальник має право здійснювати відключення за борги.

По словам гендиректора Yasno Сергія Коваленко, вони не будуть відключати всіх підряд,  є чіткі критерії й по сумі, і по «віку» заборгованості. Наразі таких кандидатів на відключення більше ніж 70 тис. у Києві та Дніпропетровській області і їхній загальний борг становить понад 600 млн. грн. На сьогоднішній день, на Дніпропетровщині електроенергію через борги відключили вже 300 абонентам.

Енергетики обіцяють, що відключати боржників миттєво не будуть. Спочатку компанії-постачальники надсилатимуть клієнтам рахунки, де вказуватимуть загальну суму боргу й проситимуть його оплатити. Якщо споживач й надалі ігноруватиме такі повідомлення, розпочнеться вже безпосередньо процедура відключення. Про неї клієнта попереджатимуть двічі – за 10 і за 5 днів перед перерізанням дротів.  Після отримання попередження потрібно якомога швидше сплатити заборгованість. Загалом у клієнта буде 10 днів, щоб погасити борг.

Якщо сума заборгованості перевищить 120 тисяч гривень, то у споживача можуть стягнути єдине житло в судовому порядку.

 

Чи можна домовитися?

Ті споживачі, що не мають можливості сплатити борг одразу, можуть укласти договір-реструктуризацію. Це дасть можливість уникнуть відключення світла. Жителі Кам’янського можуть укласти такий договір у центрі обслуговування клієнтів компанії, який розташований на пр. Свободи, 35-А. (т. 067 770 1155). Умови його оформлення такі: заборгованість не повинна перевищувати 50 тис. грн.., борг можуть реструктуризувати на 6 місяців. Причому, боржник зобов’язаний сплатити 30% заборгованості протягом 5 днів після підписання зазначеного документа.

Якщо ж уникнути відключення не вдалося, то поновлення електропостачання — це вже платна послуга. І окрім погашення боргу, споживачу доведеться сплатити ще й за неї. Підключення заново буду коштувати від 500 до 5 тисяч гривень. Відновлення електроживлення здійснюється оператором системи розподілу протягом трьох робочих днів у містах і п’яти робочих днів у сільській місцевості після отримання від ініціатора відключення інформації про усунення споживачем порушень, що підтверджується відповідним документом учасника ринку.

Якщо ж споживач переконаний, що борги йому нарахували незаконно, то свої права варто відстоювати. «Звісно, не можна виключати, що будуть помилки чи навіть спроби зловживати з боку окремих постачальників. Але в такому разі відразу потрібно звертатись до постачальника. Якщо і з постачальником не знайдуть спільної мови, то зі скаргами до регулятора – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», — пояснив фахівець з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

А в уряді вкотре нагадали: українці з малими доходами можуть скористатися субсидіями на комунальні послуги. На цей рік у бюджет на такі пільги заклали 50 мільярдів гривень – на чверть більше, аніж торік. За попередніми даними від Кабміну, на субсидії можуть претендували близько трьох мільйонів українських родин.

 

Відключення світла, води і газу за борги у воєнний час в Україні: коментар юриста

Відключення комунальних послуг за борги завжди було, і тим більше є нині, в умовах дії воєнного стану, однією з найбільш складних юридичних проблем. Дійсно, при відключенні комунальних послуг постає ряд питань: чи законно відключати ці послуги у воєнний час? Які права та обов’язки мають споживачі та постачальники комунальних послуг? Чи може людина, якій ці послуги відключили, звернутися до суду?

Одразу зауважимо, що припинення надання комунальних послуг споживачам за борги у воєнний час не є зараз абсолютно забороненим. Але таке припинення підлягає певним законодавчим обмеженням та виняткам, які залежать від суми заборгованості, строку оплати, категорії споживача, об’єкта споживання та території, на якій він знаходиться.

Зазначимо, що такого поняття, як мінімальна заборгованість, за яку можуть відключити від електропостачання, немає. Хоча з цього питання є й інші думки. Тому відключення можливе за будь-яку прострочену суму боргу. Але, як правило, в першу чергу без світла (та інших послуг) залишаються споживачі з найбільшою сумою боргу з урахуванням періоду заборгованості.

Споживач має право оскаржити дії або бездіяльність постачальника комунальних послуг в судовому порядку, якщо вважає, що вони порушують його права і законні інтереси. При цьому споживач повинен довести, що відключення цих послуг було незаконним, тобто не відповідало встановленим умовам і виняткам.

Споживач також має право вимагати відшкодування збитків і моральної шкоди, заподіяних йому в результаті відключення цих послуг. Збитки можуть включати вартість альтернативних джерел енергії, води та газу, а також втрачену вигоду. Моральна шкода може включати страждання, тривогу, приниження, втрату репутації та інші негативні наслідки.

І на закінчення. Відключення світла, води, тепла і газу за борги у воєнний час є законним, але тільки при виконанні виконавцем послуг певних вимог і з урахуванням винятків. В іншому випадку, відключення цих послуг за борги у воєнний час може бути визнано судом незаконним і спричинити за собою юридичну відповідальність постачальника комунальних послуг. Споживач, якому ці послуги відключили, має право захищати свої права в суді, якщо вважає, що відключення було незаконним або необґрунтованим. Однак, кращим рішенням для обох сторін (виконавця послуги та споживача) є пошук компромісу і добровільне погашення заборгованості, щоб уникнути негативних наслідків від відключення цих послуг.

Ігор Ворон, юрист

Джерело

Новини України