Як запобігти захворюванням через споживання питної води в умовах воєнного часу

З початку повномасштабної військової агресії російської федерації проти України російські терористичні війська цілеспрямовано руйнують цивільну інфраструктуру, у тому числі об’єкти питного водопостачання – водозабори, споруди з підготовки та обробки питної води, водопровідні мережі тощо.

Дуже часті та тривалі відключення води, незаповненість питного трубопроводу, дефіцит або нерегулярні надходження знезаражуючих реагентів, численні аварійні прориви спричиняють постійні застійні явища, що здатні спричинити підвищений рівень як хімічного, так і мікробного забруднення води. Незважаючи на заходи, що приймаються підприємствами питного водопостачання щодо усунення наслідків терористичних дій на об’єктах водопостачання, існує висока потенційна загроза отруєнь та захворювань гострими кишковими інфекціями через вживання питної води централізованого водопостачання.

У зв’язку з цими численними факторами та загрозами наполегливо рекомендується тимчасово не вживати питну воду з мережі централізованого водопостачання для задоволення питних потреб, миття фруктів та овочів та приготування їжі. Для цих цілей тимчасово бажано використовувати фасовану, бутильовану та воду в розлив, що реалізується в торговельній мережі або надається безкоштовно на розлив органами місцевої влади, підрозділами ДСНС, благодійними організаціями та супроводжується документами, підтверджуючими безпеку та якість.

Звертаємо увагу, що згідно чинного законодавства, у разі якщо якість питної води за окремими показниками не відповідає вимогам державних санітарних норм і правил, органи місцевого самоврядування інформують споживачів через всі доступні медіа про невідповідність якісним показникам питної води та вживають заходів, пов’язаних з відверненням загрози здоров’ю людей. Тому дуже важливо уважно слідкувати за усіма інформаційними повідомленнями органів місцевого самоврядування та неухильно виконувати їх рекомендації з питань безпечного водоспоживання.

Для використання води у питних цілях та для приготування їжі нагадуємо про основні доступні способи знезараження води в домашніх умовах — кип’ятіння та знезараження хлормісткими препаратами.

Кип’ятіння.

Це найбільш надійний спосіб. Кип’ятіть воду протягом 10 хвилин після чого дайте їй відстоятися 30 хвилин та охолонути природним шляхом. Чим довше ви кип’ятите воду, — тим краще, більше потенційних збудників інфекції буде знищено. Після охолодження воду потрібно обережно злити, не збовтавши осад, який зібрався на дні. Зберігайте кип’ячену воду в закритій тарі. Якщо є можливість, відстояну кип’ячену воду треба додатково очистити за допомогою побутового фільтра для води. Якщо немає можливості термічно знезаразити воду, можна це зробити хімічними речовинами.

Таблетки з активним хлором.

Є спеціальні препарати з вмістом активного хлору у вигляді таблеток. Перед використанням вивчіть інструкцію: на який об’єм води вони розраховані та скільки часу потрібно для знезараження. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та мають великий термін придатності.

Також нагадуємо загальні правила профілактики інфекційних захворювань, які передаються через воду.

Пийте тільки кип’ячену або продезінфіковану питну воду. Часто мийте руки безпечною водою з милом, коли повертаєтеся додому, після відвідування туалету, перед і під час приготування їжі та прийому їжі.

Для приготування їжі користуйтесь кип’яченою або бутильованою водою. Ретельно готуйте і безпечно зберігайте їжу. Воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей (не мийте в ній харчові продукти, не мийтеся в ній самі, не мийте в ній посуд, не періть одяг, уникайте любих контактів такої води з харчами та приладдям для харчування).

Якщо з’являються ознаки інфекційних захворювань — підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо, то негайно зверніться по медичну допомогу, не допускайте самолікування.

Краматорське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області

Джерело

Новини України