Україна пропонує ЄС продовжити транспортний безвіз

Україна пропонує ЄС продовжити транспортний безвіз

Фото: Getty Images Україна розраховує продовжити транспортний безвіз на один рік без змін

Зауваження до транспортного безвізу мають Польща, Словаччина та Угорщина. Країни Балтії, Фінляндія, Швеція, Франція підтримують угоду.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України виступає за продовження угоди між Україною та Європейським Союзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом — транспортний безвіз — на один рік без змін. Про це повідомив заступник глава відомства Сергій Деркач, передає Інтерфакс-Україна.   «Наш план — продовжити угоду без змін. На один рік (угода діє до 30 червня 2024 року — ред.), без будь-яких змін», — сказав заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.   За його словами, міністерство надіслало листа до Єврокомісії з проханням про проведення до кінця місяця робочої зустрічі щодо продовження угоди про транспортний безвіз.   «Є країни, які, ми знаємо точно, згодні на продовження угоди, вони не мають жодних заперечень. Є країни, від яких надходили зауваження до угоди. Решта країн їх не мали й погодилися з твердженням, що ця угода сприяє розвитку економіки в ЄС», — сказав Деркач.   За його словами, зауваження мають Польща, Словаччина та Угорщина. Країни Балтії, Фінляндія, Швеція, Франція підтримують угоду про транспортний безвіз.
Нагадаємо, польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Польща буде вимагати від Єврокомісії відновити систему дозволів для українських автоперевізників.

Як відомо, після підписання угоди 29 червня 2022 року кількість перевізників, які перетинали кордон у напрямку ЄС, порівняно з аналогічним періодом 2021 року збільшилася на 53%, а сама кількість перетинів — на 43%.

Джерело

Новини України