До уваги кам’янчан: ключові умови та нюанси отримання житлові субсидії

Житлова субсидія є державною соціальною допомогою вразливим категоріям осіб і у процесі її отримання є свої правила та вимоги. Дізнаємося відповіді на питання, які допоможуть зібрати потрібні документи для отримання субсидії та визначити оптимальний спосіб їх подання. Цією інформацією з нами поділився начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Юрій Козак.

 

Актуальне питання сьогодення: чи має право на житлову субсидію сім’я, яка винаймає будинок без укладання договору наймання (оренди)?

Житлова субсидія може бути призначена одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані (не задекларовані) в житловому приміщенні, але фактично проживають у ньому на підставі договору наймання.

Але звертаю увагу, що без укладеного договору наймання (оренди) житла субсидія може бути призначена у разі, коли люди, які проживають в житловому приміщенні, що не є їх власністю, є внутрішньо переміщеними особами.

Чи може особа, яка одноосібно виховує дитину віком 5 років та не працює понад півроку, отримати житлову субсидію?

Так, така особа має право на отримання житлової субсидії. Житлова субсидія призначається, якщо особа одноосібно виховує дитину віком до 6 років незалежно від отримуваних / неотримуваних доходів. Для отримання житлової субсидії необхідно підтвердити факт одноосібного виховання дитини до 6 років будь-яким з таких документів:

  • витяг про внесення відомостей про батька згідно зі статтею 135 сімейного кодексу України;
  • свідоцтво або рішення суду про розірвання шлюбу.

Розкажіть, будь ласка, детальніше: хто належить до осіб, які одноосібно виховують дітей до шести років або дітей з інвалідністю, при визначенні права на призначення житлової субсидії?

Звичайно. До таких осіб належать:

  • один з батьків, якщо він (вона) є вдівцем (вдовою) або розлучений (розлучена) та не отримує аліменти;
  • один з батьків, якщо другий вважається безвісно відсутнім за рішенням суду або має правовий статус особи, зниклої безвісти;
  • один з батьків, якщо другий за рішенням суду позбавлений батьківських прав та не сплачує аліменти;
  • один з батьків, якщо другий визначений недієздатною особою;
  • одинока матір / батько (у свідоцтві про народження дитини не зазначено батька / матір або дані  про батька / матір вказані зі слів матері / батька);
  • один з батьків, рішенням суду якому / якій встановлено факт самостійного виховання дитини / дітей;
  • одинокий опікун.

Звертаю вашу увагу, що у зазначених випадках необхідні документи, що підтверджують належність до однієї із вищезазначених категорій та факт їх підтвердження в офіційних джерелах інформації.

Чи може особа, яка зареєстрована за однією адресою, а фактично проживає за іншою отримувати житлову субсидію за двома адресами одночасно?

Ні. Житлова субсидія не може призначатися одночасно і за зареєстрованим місцем проживання особи, і за її задекларованим місцем проживання, і за місцем її фактичного проживання.

 

А якщо особа сплачує добровільний пенсійний внесок, чи має вона право на житлову субсидію?

Відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій, житлова субсидія призначається, якщо особа сплатила (або сплатили за неї, в тому числі й добровільно) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом кварталу, що передує кварталу перед місяцем звернення за призначенням житлової субсидії або перед місяцем, у якому житлова субсидія призначається без звернення громадянина. Але це неодноразова сплата.

Тобто, якщо протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, людина сплачувала добровільний внесок у сумі,
не меншій ніж мінімальний страховий внесок (з 1 січня 2024 року – 1 562 грн,
а з 1 квітня 2024 року 1 760 грн на місяць) – вона має право на призначення житлової субсидії.

 

Які існують способи подання заяви на житлову субсидію і чи можна це зробити онлайн?

Що стосується способів подання заяви, передбачено такі варіанти:

  • Особисто: звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України незалежно від місця проживання, до центру надання адміністративних послуг або до уповноваженої особи територіальної громади.
  • Дистанційно: через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, Єдиний портал державних послуг «Дія» або мобільний застосунок «Пенсійний фонд».
  • Також можна відправити заповнені документи звичайною поштою.
  • Джерело

    Новини України