День Державного герба: як Василь Кричевський створив символ УНР, який зберігся до сьогодні

За інформацією: Суспільне Полтава.

Герб УНР та його автор Василь Кричевський на фоні будівлі Полтавського краєзнавчого музею, яку він спроєктував. Фото: сайт УІНП, колаж Суспільного

Прообраз сучасного герба України ― тризуб ― був затверджений понад 100 років тому для Української Народної Республіки. У День Державного герба, який відзначають щорічно 19 лютого, читайте про це у матеріалі Суспільного.

Тризуб є стародавнім символом, який на українській території вважали магічним знаком та оберегом. Як державну символіку його використовували за часів Київської Русі.

Сучасний український герб візуально схожий на той, який 1918-го року був затверджений для Української Народної Республіки. Його розробив український художник, архітектор та графік Василь Кричевський, який також був автором проєкту будинку Полтавського губернського земства, що нині є краєзнавчим музеєм.

Герб авторства Василя Кричевського та сучасний герб України. Фото: сайт УІНП, колаж Суспільного

Завідувачка сектору Полтавського краєзнавчого музею Оксана Сулима Суспільному розповіла, що питання обрання герба постало у листопаді 1917-го року з проголошенням УНР. Для цього Центральна Рада створила спеціальну підготовчу комісію. До неї входили історики, юристи, гербознавці та художники.

"Її очолив Михайло Грушевський. Він вважав, що гербом України має стати золотий плуг на синьому тлі як "символ творчої мирної праці", навколо ― історичні герби українських земель. Комісія розглянула кілька проєктів, але обрала тризуб Володимира Великого", ― повідомила науковиця.

За її словами, від 6 січня 1918-го року тризуб із хрестом над середнім "зубом" у восьмикутній рамці розмістили на перших грошах УНР, які створив художник-графік Георгій Нарбут.

Новини України