Уроки Майдану для Полтавщини: роль регіонів у подіях Революції Гідності

За інформацією: Суспільне Полтава.

Фрагменти з виставки, присвячені подіям під час Революції Гідності. Фото: Катерина Шелест/Суспільне Миколаїв

Революція Гідності – це етап Української революції кінця 1980-х років – 1990-х років і початку 2000-х. Втім, саме цей етап – особливий з кількох причин.

Про це в ефірі Українського радіо "Полтава" розповів народний депутат України п’яти скликань Іван Заєць.

Саме під час Майдану українська нація відчула можливість радикального повороту у своїй долі. Або ми підемо назад у Російську імперію, або ми підемо у бік Європи, у бік демократії, у бік україноцентризму. Тому це була Революція не тільки гідності, не тільки взаємодопомоги, це був етап у боротьбі за українську державу. Перші люди пішли на фронт саме з Майдану, перші волонтери пішли з Майдану. Майдан був джерелом подій вирішальних.

Народний депутат України п’яти скликань Іван Заєць. Фото: Суспільне Полтава

В кінці 2013 – на початку 2014 років погляди світу були прикуті до Майдану в Києві. Але історію творили і в регіонах, переконаний Іван Заєць.

Майдан не обмежувався подіями в Києві. Було багато подій в регіонах: мітинги, вимоги, пікети і був рух людей з регіонів до Києва. Фактично кожен регіон делегував найкращих людей до Майдану. Це різноманіття думок, різноманіття енергії, які треба було на Майдані звести до купи. Майдан творив із населення громадян, націю. Ми ще просто не осягнули значення тих акцій, які відбувалися по регіонах. Ще треба написати цю сторінку «майданівської» історії.

З Майдану варто виносити уроки і через десять років. Шукати позитиви для нинішньої ситуації, сказав Іван Заєць.

Ми говоримо, що рух добровольців звідти виходив, говоримо про взаємоповагу величезну на Майдані, взаємодопомогу, величезний рівень гідності, який демонстрували люди. Треба визнати, що недостатньо ми сьогодні привертаємо увагу громадськості, особливо – нашої молоді, до Майдану. Молоді люди розуміють, що рушійною силою на Майдані так само була молодь і це те, що співзвучне, що резонує у серцях теперішньої молоді.

Повністю інтерв’ю з Іваном Зайцем щодо ролі Майдану в історії України і в сьогоденні слухайте за посиланням.

Новини України