Японія поступилася місцем третьої економіки світу Німеччині

Японія поступилася місцем третьої економіки світу Німеччині

Фото: Анадолу Номінальний валовий внутрішній продукт (ВВП) Японії без поправки на інфляцію становив 4,21 трлн долларів

Зменшення номінального ВВП японські урядовці вбачають в різкому падінні минулого року вартості ієни відносно долара США.

Японія за підсумками минулого року втратила статус третьої за величиною економіки світу. Вона поступилась місцем Німеччині й знаходиться відповідно на четвертій сходинці. Про це повідомляє японське відомство Kyodo з посиланням на дані уряду країни.

Номінальний валовий внутрішній продукт (ВВП) Японії без поправки на інфляцію становив 4,21 трлн долларів, тоді як у Німеччини цей показник — 4,5 трлн доларів.

Японські урядовці назвали причиною зменшення номінального ВВП, різке падіння минулого року вартості ієни відносно долара США.

За даними уряду, в четвертому кварталі минулого року економіка країни скоротилась на 0,1% порівняно з попереднім кварталом, або на 0,4% в річному вимірі через зменшення витрат домогосподарствами та підприємствами.

Приватне споживання, що становить більше половини японського ВВП. У жовтні-грудні впало на 0,2%, що стало падінням третій квартал поспіль. Домогосподарства борються зі зростанням вартості життя й падінням реальних доходів на фоні рекордної за останні понад 40 років споживчої інфляції в Японії, яка у 2023 році склала 3,1%.

Державні інвестиції в жовтні-грудні теж скоротилися на 0,7%, другий квартал поспіль.

Найбільшою економікою світу залишаються США із близько $27 трлн ВВП у 2023 році, на другому місці Китай, економіка якого становить практично $18 трлн.

У Китаю назріває поглиблення проблем в економіці

Джерело

Новини України