Україна візьме кредит на купівлю двох британських кораблів для розмінування

Україна візьме кредит на купівлю двох британських кораблів для розмінування

Фото: wikipedia.org

Український уряд затвердив основні умови щодо проведення державних зовнішніх запозичень шляхом залучення кредиту від National Westminster Bank (NatWest). Гроші будуть витрачені на придбання двох тральщиків для розмінування. Про це йдеться у постанові від 16 лютого.

У документі прописано, що Україна бере кредит у розмірі 219 млн фунтів стерлінгів (понад 275,9 млн доларів) під 0,65% річних у британського комерційного банку NatWest під гарантії Агентства експортного фінансування Британії. Ці гроші передбачені для закупівлі двох протимінних кораблів, їх модернізації та технічного обслуговування, а також передбаченої кредитним договором премії за ризик, що оплачується агентству.

— Міністерству фінансів (доручено) передбачати при складанні проекту Державного бюджету України на відповідний рік кошти на погашення та обслуговування державних зовнішніх запозичень, здійснених відповідно до Основних умов, затверджених цією постановою, — сказано у постанові.

Остаточне погашення кредиту здійснюється через 13 років із дати підписання кредитного договору, зазначено у документі. Погашення та обслуговування кредиту буде здійснюватися за рахунок держбюджету.

Раніше командувач Військово-морськими силами ЗСУ Олексій Неіжпапа заявив, що Україну цікавлять фрегати HMS Westminster та HMS Argyll, які Велика Британія може списати через брак моряків.
Джерело

Новини України