В МЗС України відреагували на антиукраїнські акції в Польщі

В МЗС України відреагували на антиукраїнські акції в Польщі

Фото: Кадр с видео У відомстві згадали про псування українського зерна на кордоні та вчорашня демонстрація фермерів у Вроцлаві з антиукраїнськими гаслами

Олег Ніколенко наголосив, що такі дії створюватимуть додаткові загрози не тільки для України, але й для безпеки Польщі.

Антиукраїнські акції в Польщі на додачу до блокування польсько-українського кордону не тільки завдають збитків українській економіці, але й порушують принципи українсько-польської солідарності. Про це заявив речник закордонних справ України Олег Ніколенко на своїй Facebook-сторінці в п’ятницю, 16 лютого.

«Останніми прикладами стали особливо радикальні прояви — псування українського зерна на кордоні та вчорашня демонстрація фермерів у Вроцлаві з антиукраїнськими гаслами… Українці платять своїми життями, щоб польські та інші європейські міста жили в мирі. Це не має забуватися або сприйматися як належне», — написав посадовець.

За його словами, будь-які спроби радикальними або антиринковими заходами послабити економіку України тільки підриватимуть здатність стримувати агресію Росії, створюватимуть додаткові загрози безпеці Польщі та її добробуту.

«Українська сторона завжди виступала за конструктивний підхід вирішення питань, пов’язаних із транзитом українських зернових та торгівлею. Чекаємо, що аналогічного підходу дотримуватиметься і влада Польщі, зокрема і в питаннях ефективного запобігання протиправним діям проти українських вантажів, належного реагування на риторику, яка завдає шкоди двостороннім відносинам», — наголосив Ніколенко.

Будь-які спроби похитнути фундамент солідарності між Україною і Польщею та їхніми народами не матимуть успіху.

Як відомо, 9 лютого польські фермери розпочали новий загальнонаціональний страйк. Він триватиме до 10 березня. Напередодні було заблоковано п’ять пунктів пропуску.

Додамо, що міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський попросив від імені фермерів вибачення за висипане з вантажівок українське зерно. Водночас польський чиновник заявив, що фермерів нібито «можна зрозуміти», а «реакція України була надмірною»

Джерело

Новини України