Туризм в Європі майже вийшов на допандемійні рівні: не вистачило трохи більше 1%

В останньому кварталі 2023 року потік іноземних туристів до Європи був всього лише на 1,6% нижче показників 2019 року.

Туризм в Європі вже відновився після пандемії коронавірусу / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Чотири роки тому пардемія коронавірусу повністю зупинила світовий туризм. І лише через 2,5 роки, у жовтні 2022 року Іспанія останньою з країн Європи зняла COVID-обмеження на в’їзд.

У літній сезон 2023 року туристи немов вирішили «відігратися» за три втрачені роки подорожей, а тому на популярних європейських напрямках можна було спостерігати небачені раніше за масштабами натовпи туристів. Наприклад, у хорватському Дубровнику, визнаному найбільш переповненим містом минулого року, на кожного місцевого жителя припадало 36 туристів.

І тепер з’явилася офіційна статистика від Європейської туристичної комісії (ETC), яка підтверджує, що в 2023 році туризм в Європі майже вийшов на допандемійні рівні – в останньому кварталі 2023 року потік іноземних туристів до Європи був на 1,6% нижче показників 2019 року, тоді як кількість ночей, проведених іноземними туристами в Європі, взагалі виявилося лише на 0,6% нижче допандемійних рівнів. При цьому в 2024 році прогнозується подальше зростання.

Відео дня

«Високий попит на поїздки, що спостерігається в 2023 році, забезпечив значний імпульс європейській економіці та допоможе поліпшити баланси туристичних компаній, які сильно постраждали від обмежень на поїздки. Однак повернення до допандемічного рівня також буде чинити тиск на прискорення сталого переходу туристичної індустрії», – прокоментував дані президент ETC Мігель Санс.

При цьому в звіті вказується, що великим попитом зараз користуються напрямки з хорошим співвідношенням ціни і якості. Так, найбільше зростання числа прибуттів спостерігалося в Сербії (+15%), Португалії (+11%), Чорногорії (+10%), Туреччині (+9%) і Мальті (+8%). 

А ось східноєвропейські напрямки, що межують з Росією, навпаки все ще відстають у плані відновлення туризму: Литва (-32%), Латвія (-29%), Естонія (-27%), Фінляндія (-24%).

Джерело

Новини України