Польща буде перевіряти все зерно з України

Польща буде перевіряти все зерно з України

Фото: Reuters (архівне фото) У Польщі скаржаться на якість українського зерна

Коли українське зерно потрапляє до Німеччини і після перевірки виявляється неякісним, то в 99% випадків воно повертається до Польщі, але вже як європейське зерно, стверджують у Варшаві.

Польща запровадить перевірку всього зерна, що надходить з України, зокрема й транзитного. Про це сказав заступник міністра сільського господарства і розвитку села Польщі Міхал Колодзейчак, повідомляє РАР у понеділок, 12 лютого.

«Сьогодні ми дамо чіткі вказівки перевірити весь зерновий транзит на кордоні з Україною. Це має бути або не бути для Польщі та нашого сільського господарства», – заявив він.

За словами Колодзейчака, було зареєстровано 15 тисяч перевезень фуражного зерна з України, найменше з яких було розміром з одну вантажівку, а найбільше «становить собою цілий потяг, тобто кілька дюжин вагонів». І більшість цього зерна в Польщі не перевіряли.

Колодзейчак заявив, що процедури перевірки зерна на кордоні «негідні», при цьому сам він «не довіряє жодному імпортеру або експортеру продукції з-за кордону, який представляє нам свої тести».

«Сьогодні на зустрічі з різними службами я вимагатиму, щоб усі партії зерна, призначені для експорту, які підпадають під ембарго, були оглянуті в Польщі. Я буду лобіювати ці правила», – сказав чиновник, і додав, що вже сьогодні будуть чіткі вказівки щодо перевірок усього зерна на українсько-польському кордоні, яке підлягає пломбуванню і подальшому транзиту.

Колодзейчак зазначив, що коли таке зерно потрапляє до Німеччини і після перевірки виявляється неякісним, то в 99% випадків воно повертається до Польщі, але вже як європейське зерно.

Аналогічні перевірки буде запроваджено, зокрема й щодо перевірок зерна в портах.

Чиновник оголосив, що подасть заявку на отримання докладного списку зерна, вивезеного з портів. Аналогічно і з урахуванням зерна, яке було ввезено до Польщі німецькими компаніями.

Також Колодзейчак доручить створити інформаційну платформу, за допомогою якої фермери зможуть повідомляти про проблеми та порушення безпосередньо в міністерство телефоном і через інтернет.

Нагадаємо, 9 лютого польські фермери розпочали новий загальнонаціональний страйк. Він триватиме до 10 березня. Спочатку на кордоні з Україною блокувалися три пункти пропуску, а сьогодні вранці блокаду розширили ще на два пункти пропуску.

Джерело

Новини України