Японія втратила статус третьої економіки світу

Японія втратила статус третьої економіки світу

Фото: visitukraine.today

Японія поступилася статусом третьої економіки світу Німеччини і увійшла в рецесію через слабкий внутрішній попит. Про це пише spiegel

Номінальний ВВП Японії 2023 року становитиме 4,21 трильйона доларів, що робить її четвертою за величиною економікою світу після Німеччини. Падіння курсу єни стало основною причиною цього зниження.

В останній квартал минулого року японська економіка скоротилася на 0,1%, що у річному вимірі становило 0,4%. Це сталося через недостатні витрати домогосподарств та компаній, особливо на тлі довготривалої інфляції. Два послідовні квартали скорочення економіки означали технічну рецесію, що представляло проблему для уряду та Банку Японії. Вони прагнули стимулювати внутрішній попит та збільшити зарплати.

Міністр економічного відновлення Йоситака Шиндо зазначив, що обгін Німеччиною наголошує на необхідності структурних реформ та нового етапу зростання для Японії. Але навіть за низького попиту всередині країни експорт Японії продовжував зростати на 2,6%, особливо завдяки збільшенню кількості іноземних туристів, які відвідують країну. Ці туристичні витрати розглядаються як експорт у статистиці ВВП.

19 січня японський космічний модуль SLIM успішно приземлився на Місяці. Виникли проблеми із сонячними панелями, але він передав сигнали після спуску. У той же день глава МЗС Японії провела пресконференцію в укритті через повітряну тривогу в Києві. Вона засудила ракетні атаки Росії на Україну та висловила співчуття жертвам.
Джерело

Новини України