У Польщі хочуть перевіряти все українське зерно, навіть транзитне

У Польщі хочуть перевіряти все українське зерно, навіть транзитне

Фото: pap.pl

У Польщі мають намір запровадити перевірку всього зерна, що надходить з України, у тому числі транзитного. Це пов’язано з тим, що не все зерно нібито високої якості. Про це сказав заступник міністра сільського господарства та розвитку села Польщі Міхал Колодзейчак, повідомляє РАР.

— Сьогодні ми дамо чіткі вказівки про перевірку всього транзиту зерна на кордоні з Україною на відповідність чи невідповідність для Польщі та нашого сільського господарства, — заявив він. — Було зареєстровано 15 тисяч перевезень фуражного зерна з України, найменше з яких було розміром з одну вантажівку, а найбільше — з цілий потяг, тобто це кілька десятків вагонів. І більша частина цього зерна у Польщі не перевірялася, – сказав він.

Колодзейчак запевнив, що перевірка зерна на кордоні є «непідходящою» процедурою, але при цьому заявив, що сам він «не довіряє жодному тесту імпортерів та експортерів, які постачають продукцію з-за кордону». А тому він вимагатиме, щоб усі партії зерна, призначені для експорту, але які підпадають під ембарго, були оглянуті у Польщі. Колодзейчак зазначив, що коли зерно потрапляє до Німеччини та після перевірки виявляється неякісним, то у 99% випадків воно повертається до Польщі, але вже як європейське зерно.

11 лютого лідер протесту польських перевізників Рафал Меклер опублікував у своєму Х (колишній твітер) фото та відео розсипаного на дорозі українського зерна на пункті пропуску «Дорогуськ». Після цього посол України в Польщі Василь Зварич написав у своєму фейсбуці, що зерно висипали з опломбованих вантажівок, які прямували транзитом до Литви. Польські фермери 9 лютого розпочали чергову акцію протесту на трьох пунктах пропуску, яка триватиме 30 днів.
Джерело

Новини України