Пентагон сподівається, що незабаром зможе надати Україні допомогу


ППО Patriot Фото: Олексій Резніков twitter

Заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх заявила, що без схвалення Конгресом США додаткового фінансування для України можливості надання військової допомоги Києву будуть вкрай обмеженими.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Сінгх уточнила, що серед найбільш нагальних потреб України зараз – ППО та артилерія. Раніше вони регулярно надавались у межах пакетів допомоги за програмою PDA (Presidential Drawdown Authority; надання зброї розпорядженням президента США із американських запасів).

Підписуйтесь на наш Youtube канал

«Тож одна з речей, яку, як ми сподіваємось, уже незабаром зможемо надати за PDA, – це саме ці типи озброєнь, які вони (Україна. – Ред.) будуть отримувати», – додала заступниця речника Пентагону.

«Якщо додатковий запит не буде схвалений – Україна більше не отримуватиме пакетів за PDA, за USAI (Ukrainian Security Assistance Initiative; закупівля зброї у виробників у США)”, — зазначила Сінгх, і наголосила, що це ставить під загрозу можливості США в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Водночас, Сінгх підкреслила, що інші варіанти надання військової допомоги Україні, наприклад Foreign Military Sales, за якої Пентагон від імені України закупатиме зброю у американських виробників, займатимуть значно більше часу. 

  • Президент США Джо Байден виступив із екстреним зверненням, у якому закликав спікера Палати представників Майка Джонсона «негайно» винести на голосування законопроєкт із додатковим фінансуванням для України.

  • Сенат США підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню у $95 мільярдів, $60 млрд з яких – для України.

  • Напередодні Сенат проголосував за завершення дебатів щодо тексту пакетного законопроєкту, до якого входять кошти на підтримку України. Проте Дональд Трамп перед голосуванням висловився і проти продовження допомоги іншим країнам з боку США, окрім як у вигляді позики.

  • Поки невідомо, чи погодяться республіканці підтримати проєкт у Палаті представників, де вони мають більшість. Спікер Джонсон уже сигналізував, що проти цього. Він вважає, що спочатку треба вирішити власне питання кордону, а вже тоді допомагати іншим. 

  • Законопроєкт винятково про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню без включення питання південного кордону створили після провалу великого законопроєкту в Сенаті.

Новини України