Економіка України зросла на початку року

Економіка України зросла на початку року

Фото: Getty Images Економіка України зростає в умовах війни

Серед ключових факторів підтримки позитивної економічної динаміки на початку року – доступність зовнішніх ринків для виробників завдяки покращенню логістики.

За підсумками січня нового року економіка України зросла на 3,5% порівняно з січнем 2023 року. Такі попередні дані оприлюднило Міністерство економіки у вівторок, 13 лютого.

«Ключовими факторами підтримки позитивної економічної динаміки на початку року стали зростаючий інвестиційний попит, який генерує бюджет, а також доступність зовнішніх ринків для вітчизняних виробників завдяки розширенню логістичних можливостей», – йдеться у повідомленні.

Вказано, що робота українського морського коридору дозволила досягти рекордних обсягів експорту з початку широкомасштабного вторгнення РФ та продовжити нарощувати економічну активність. В першу чергу це стосується виробників аграрної і металургійної продукції, підприємств з добування металевих руд та діяльності залізничниці.

Також зняття блокування польськими автоперевізниками польсько-українського кордону з середини місяця позитивно вплинуло як на діяльність експортерів.

У Мінекономіки підкреслили, що у січні усі основні сектори економіки демонстрували позитивну динаміку.

Раніше стало відомо, що третьому кварталі 2023 року зафіксовано зниження ВВП України на понад 10% у порівнянні з другим кварталом. Про це свідчать оперативні дані Держстату.

У свою чергу Нацбанк очікує зростання ВВП на 4,9% за підсумками 2023 року. Регулятор наприкінці жовтня втретє покращив свій макропрогноз на 2023 рік.

Джерело

Новини України