Світові ціни на какао оновили рекорд

Світові ціни на какао оновили рекорд

Фото: Getty Images Робітники збирають висушені какао-боби у Кот-д’Івуарі

Погодне явище Ель-Ніньйо спричинило більш суху погоду в Гані та Кот-д’Івуарі, які є двома найбільшими у світі виробниками какао-бобів.

Світові ціни на какао досягли рекордного рівня, оскільки суха погода завдає шкоди врожаю в Західній Африці. Про це напередодні повідомило BBC.

Вказано, що ціни на какао на біржі в Нью-Йорку досягли нового історичного максимуму в 5 874 доларів за тонну. За рік вартість основного інгредієнта для виготовлення шоколаду зросла приблизно вдвічі.

Зазначається, що ціни на какао зросли через низькі врожаї в Західній Африці, на яку припадає основна частина світових поставок.

Погодне явище Ель-Ніньйо спричинило більш суху погоду в Гані та Кот-д’Івуарі, які є двома найбільшими у світі виробниками какао-бобів.

Високі температури та зміни режиму опадів, спричинені зміною клімату, також можуть вплинути на врожай.

«Трейдери стурбовані ще одним коротким виробничим роком, і ці відчуття посилилися через Ель-Ніньйо, який загрожує врожаям Західної Африки через спекотну та суху погоду», – сказав аналітик Price Futures Group Джек Сковілл.

Один із найбільших у світі виробників шоколаду Hershey очікує, що історичні ціни на какао обмежать зростання прибутків цього року, і не виключає підвищення цін для клієнтів.

Ель-Ніньйо та Ла-Нінья – характерні для екваторіальної зони Тихого океану протилежні екстремальні значення температури води й атмосферного тиску, що тривають близько шести місяців.

Феномен Ель-Ніньйо полягає в різкому підвищенні температури (на 5-9 °C) поверхневого шару води на сході Тихого океану (у тропічній і центральній частинах) на площі близько 10 млнв км².

Ла-Нінья – протилежність Ель-Ніньйо, проявляється як зниження поверхневої температури води нижче кліматичної норми на сході тропічної зони Тихого океану.

Разом вони утворюють так зване Південне коливання.

Нагадаємо, у 2023 році світові ціни на продовольство впали на 11%. Однак ціни на олії, молочну продукцію і цукор зросли.

Частина українських сімей відчуває брак їжі — ООН

Джерело

Новини України