В Одеській області стало відомо про значне підвищення тарифів

У місті Рені вкотре підвищилися тарифи на утилізацію твердих побутових відходів (ТПВ). Відповідне рішення було ухвалено виконкомом Ренійської міської ради 27 грудня 2023 року.

В місті вивозом побутового сміття займається комунальне підприємство міськради «Водоканал». Саме КП зробило економічні розрахунки, на підставі яких місцева влада дійшла висновку про необхідність підвищити розцінки на утилізацію ТПВ (ці розрахунки опубліковані на офіційному сайті Ренійської міськради). Як завжди, керівництво КП «Водоканал» мотивує зростання тарифів суттєвим збільшенням собівартості своїх послуг.

Тепер нові тарифи такі: утилізація змішаного побутового сміття – 163,43 грн за кубометр (тут і далі – з урахуванням ПДВ), вивезення великогабаритного сміття – 375,68 грн за кубометр, будівельного та ремонтного – 507,86 грн за кубометр. Зазначимо, що зростання тарифів для населення склало одразу 72%! Зокрема, мешканцям багатоквартирних будинків доведеться платити за вивіз сміття 27 грн 13 копійок на особу на місяць, у приватних будинках – відповідно 35 грн 30 копійок.

Не дивно, що чергове підвищення розцінок комунального підприємства викликало гучний громадський резонанс серед ренійців, і насамперед у соцмережах, тим більше, що зростання тарифів на утилізацію ТПВ послідувало за подорожчанням централізованого водопостачання та водовідведення. З 1 березня 2023 року виконком міськради з ініціативи «Водоканалу» встановив вартість води у розмірі 27 грн за кубометр (раніше було 15 грн) та 34 грн – за кубометр каналізаційних стоків (вони теж коштували 15 грн). Обурення людей викликав не лише сам факт збільшення тарифів на сміття, а й коментар директора КП Валерія Онищенка. Пояснюючи необхідність підвищення розцінок, керівник «Водоканалу» в інтерв’ю інтернет-виданню «Рені – Одеса» заявив наступне: «У місті Рені, порівняно з багатьма іншими містами, зараз найвищі зарплати і є робота, що добре оплачується. В інших громадах тарифи в рази вищі, а роботи немає і зарплати нижчі за наші. Наш діючий тариф (станом на 2023 рік – Ред.), з урахуванням заробітних плат у Рені, дуже низький. Малозабезпечені громадяни, зокрема пенсіонери, оформлюють субсидію, і вони взагалі не постраждають від підвищення тарифу – їм субсидія на «комуналку» покриває все. Невигідно лише тим, хто добре заробляє, але чомусь не хоче платити. Крім того, у нас найдорожчі матеріали та запчастини – з урахуванням доставки в Рені. І на зарплату 6-7 тисяч гривень на місяць уже ніхто не піде працювати. В інших водоканалах ще працюють за такі зарплати, бо немає альтернативи».

Як пише Бесарабія інформ, Валерій Онищенко, мабуть, «забув» уточнити, що «найвищі зарплати» та «добре оплачувана робота» є далеко не у всіх працездатних жителів Рені. Здебільшого зростання зарплат відбулося у Ренійському морському порту та приватних компаніях, які активно займаються транспортуванням українських зернових вантажів на експорт. До того ж, у цих фірмах найчастіше працюють не місцеві жителі, а приїжджі з інших регіонів нашої країни. Навіть чиновники мерії скаржаться на низькі зарплати, про що публічно заявляв міський голова Ренійської громади Ігор Плєхов. Що вже казати про педагогічних та медичних працівників, чий рівень оплати праці, м’яко кажучи, зовсім не відповідає «одкровенням» директора «Водоканалу»…

КП «Водоканал» практично щороку отримує фінансові дотації з місцевого бюджету, оскільки власні доходи підприємства не покривають усіх виробничих та інших витрат (це неодноразово призводило до боргів із зарплати та електроенергії). Наприклад, у травні 2022 року виконком Ренійської міськради ухвалив рішення надати «Водоканалу» дотацію у розмірі 2 мільйонів гривень у рамках Програми фінансової підтримки комунальних підприємств територіальної громади. Ці гроші було виділено на виплату зарплати трудовому колективу КП та оплату електроенергії.

Коментуючи це рішення на той момент, міський голова Ренійської громади Ігор Плєхов сказав: «Сьогодні «Водоканал» перебуває в архіскладній ситуації. Населення нашої громади суттєво побільшало: лише офіційно зареєстровано понад три тисячі переселенців, але фактично їх у нас значно більше. На жаль, багато людей не платять за воду та вивіз сміття. Але при цьому мешканці громади забезпечені водою, сміття стабільно вивозиться. Тобто навантаження на комунальне підприємство збільшилося, а його колектив працює у колишньому складі… Міська рада, як засновник комунальних підприємств, відповідає за те, щоб їхні працівники вчасно отримували зарплату. Саме задля недопущення заборгованості з оплати праці виконком виділив дотацію «Водоканалу». Сьогодні, в умовах воєнного стану, внесення змін до місцевого бюджету – це компетенція виконкому міськради».

Задля справедливості зазначимо, що мерія громади спільно з адміністрацією «Водоканалу» вживає певних заходів для покращення ситуації з утилізацією ТПВ. Зокрема, наприкінці 2022 року в місті почалася масова заміна старих металевих контейнерів для сміття на пластикові контейнери європейського зразка, призначені для багатоквартирного житлового фонду. Крім того, міський бюджет виділив значні кошти на придбання двох одиниць нової сміттєзбиральної техніки.

Джерело

Новини України