Голова ”Укренерго” Кудрицький отримав $5 млн за схему виведення грошей компанії Коломойського — ЗМІ

Голова ”Укренерго” Кудрицький отримав $5 млн за схему виведення грошей компанії Коломойського — ЗМІ

Фото: Dmitriy с сайта Pixabay

Голова Національної енергетичної компанії ”Укренерго” Володимир Кудрицький отримав свою частку у розмірі 5 млн доларів у схемі крадіжки електроенергії компанією з орбіти Ігоря Коломойського ”Юнайтед Енерджі” на 716 млн грн. Про це у своїй публікації повідомляє видання ord-ua.com

Як відомо, на початку січня 2024 року НАБУ та САП оголосили про викриття схеми присвоєння 716 млн грн компанією ”Юнайтед Енерджі” ще у березні 2022 року. Тоді ця компанія викупила у НЕК ”Укренерго” небаланси електроенергії на 716 млн грн, однак не розплатилася за них. У зв’язку з цим менеджери ”Укренерго” мали присвоїти трейдеру статус ”Дефолтний” і подати про це дані до банку, щоб заблокувати перебіг коштів на рахунках компанії. Проте ”Укренерго” цього не зробило, дозволивши ”Юнайтед Енерджі” перепродати електроенергію реальним учасникам ринку, а отримані гроші безперешкодно вивести на рахунки зарубіжної компанії.

Національне антикорупційне бюро побачило у цьому змову ”Укренерго” та ”Юнайтед Енерджі”. Організатором схеми названий близький бізнес-партнер Ігоря Коломойського Михайло Кіперман, який проживає в Женеві. Разом із ним про підозру повідомили директору ”Юнайтед Енерджі”, а також колишньому начальнику департаменту адміністратора з розрахунків ”Укренерго” Дмитру Кондрашову. Саме він мав зупинити продаж електроенергії боржнику, проте не зробив цього на користь бізнесу олігарха.

Проте, як йдеться у публікації, Кондрашов — лише один із виконавців схеми, яка була реалізована за безпосередньою участю голови ”Укренерго” Володимира Кудрицького. За інформацією видання, за люб’язну бездіяльність ”Укренерго” щодо недопущення виведення електроенергії боржнику, керівник НЕК отримав від Михайла Кіпермана свою частку у розмірі 5 млн доларів США.

Саме тому, стверджують журналісти, Кудрицький ще влітку 2022 року підписав наказ із дозволом Дмитру Кондрашову виїхати у відрядження до Угорщини, з якого він написав заяву про звільнення, так і не повернувшись до України. Таким чином, голова НЕК, явно не зацікавлений у тому, щоб його підлеглі ”заговорили” зі слідством, фактично допоміг фігуранту справи втекти з країни та сховатися від слідства. Тепер Кондрашова разом із Кіперманом НАБУ оголосило у розшук.

Джерело

Новини України