Мінекономіки опублікувало список моделей авто, які підпадають під «податок на розкіш»

Мінекономіки опублікувало список моделей авто, які підпадають під "податок на розкіш"

Фото: gora-rada.gov.ua​

Міністерство економіки опублікувало перелік моделей авто, які підпадають під транспортний податок в 2024 році. У документі 184 моделі таких марок, як Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Jaguar, Land Rover, Lexus, Maserati, Mercedes-Benz, Porsche, Rivian, Tesla.

Згідно документу, транспортний податок є сталим і становить 25 тисяч гривень на рік за кожен автомобіль, який підлягає оподаткуванню. Цей податок сплачується до місцевих бюджетів.  Платниками податку можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, проте процедура сплати різниться. Юридичні особи самостійно розраховують податок і розподіляють платежі протягом року.

Про необхідність сплати податку сповіщає місцева податкова служба. Після отримання повідомлення власникам дорогих автомобілів надається два місяці на те, щоб внести річний платіж.

Транспортний податок залежить від вартості та віку автомобіля. Оподатковуються автомобілі, вартість яких перевищує 375 мінімальних заробітних плат. Другим критерієм є вік авто, при чому під оподаткування підпадають автомобілі не старші 5 років, залежно від марки.

Уряд регулярно публікує перелік марок та моделей автомобілів, які підлягають оподаткуванню.

Парламент розглядає законопроєкт № 10380, який передбачає розмитнення авто через «Дію».   Раніше стало відомо, що офіс президента України відмовився від ідеї бронювання від мобілізації, виходячи з розміру податків, що сплачують українці до державного бюджету. 
Джерело

Новини України