4 лютого — Всесвітній день боротьби проти раку


4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку. Донецький обласний центр контролюта профілактики хвороб надав поради, як знизити ймовірність розвитку онкозахворювань.

Причини розвитку злоякісних пухлин остаточно невідомі. Проте вчені дійшли спільної думки, що існують певні фактори ризику, які збільшують ризик виникнення раку. За даними ВООЗ лише 10% усіх випадків онкозахворювань зумовлені генетичними факторами, тоді як 90% викликані впливом довкілля та способом життя.

Виникає питання: чи можна захистити себе від раку, якщо суворо дотримуватися усіх лікарських рекомендацій?

Американські вчені використали рекомендації щодо зниження ризику онкозахворювань, розроблені Всесвітнім фондом дослідження раку та Американським інститутом дослідження раку та дійшли висновку, що у людей, які максимально дотримуються рекомендацій, ймовірність розвитку будь-якого виду раку знижується на 30% у порівнянні з людьми, які їх не дотримуються.

Щоб знизити ймовірність розвитку онкозахворювань, лікарі радять

1. Дотримуватися збалансованої дієти, багатої  на цільнозернові продукти, овочі та фрукти, а також бобові.

Подібний раціон харчування має подвійну дію.                                                                      По-перше, є наукові докази того, що вживання достатньої кількості цільнозернових продуктів та клітковини зменшує ризик розвитку раку.

По-друге, дієта, що включає велику кількість овочів і фруктів, допомагає підтримувати здорову вагу. В цей же час ожиріння є відомим фактором ризику розвитку багатьох видів раку та інших серйозних захворювань, таких як хвороби серця, цукровий діабет та високий кров’яний тиск.

2.Обмежити вживання червоного та обробленого м’яса.

До червоного м’яса належать: яловичина, свинина. Оброблене м’ясо: ковбаси, сосиски. Вживання великої кількості цих продуктів підвищує ризик виникнення колоректального раку, раку молочної залози та деяких видів раку передміхурової залози. Тому лікарі рекомендують вживати більше птиці, риби та бобових.

3.Обмежити вживання алкогольних напоїв.

Існують наукові дані, які  підтверджують, що вживання алкоголю збільшує ймовірність розвитку раку печінки, товстої кишки, шлунка. Тому вживати спиртні напої слід помірно.

4.Відмовтеся від куріння.

Людина, що не курить, живе в середньому на 15 років довше курця. У тютюновому димі містяться канцерогенні речовини, які суттєво збільшують ризик розвитку раку легень, ротової порожнини, горла, стравоходу. Пам’ятайте, що кидаючи курити сьогодні, Ви забезпечуєте себе здоров’ям завтра.

5.Уникайте ультрафіолетового випромінювання.

Тривалий  вплив ультрафіолетового випромінювання, насамперед із сонячного світла, викликає пухлину шкіри. Не засмагайте  літом після 12 години до 16 години, коли сонячна радіація найсильніша.

6.Не приймайте харчові добавки для профілактики раку.

Біодобавки не можуть захистити Вас від раку. Більше того, вітамінні комплекси з високим вмістом бета-каротину можуть збільшувати ризик виникнення деяких онкозахворювань. Тому не варто приймати будь-які добавки без консультацій лікаря.

7. Вакцинуйтесь.

Вакцини від раку не існує, але є вакцини від захворювань, які сприяють розвитку онкозахворювань, таких як:

— Вірус папіломи людини підвищує ризик розвитку плоскоклітинного раку матки, ротоглотки;

— ВІЛ підвищує ризик розвитку саркоми Капоші;

— Віруси гепатиту В та С – раку печінки.

8.Щорічно проходьте профілактичні огляди.

Поважне ставлення до власного здоров’я та зменшення факторів ризику істотно знижують ймовірність захворювання на рак.

Джерело

Новини України