У Раді розповіли, у скільки обійдеться мобілізація 500 тисяч людей та доозброєння у 2024 році

У Раді розповіли, у скільки обійдеться мобілізація 500 тисяч людей та доозброєння у 2024 році

Фото: rada.gov.ua

Міністерство оборони та Міністерство фінансів спільно з комітетами Верховної Ради з питань бюджету і питань оборони оцінили видатки на мобілізацію та доозброєння у близько 700 млрд грн. Про це голова комітету Ради з питань бюджету Роксолана Підласа сказала в подкасті Центру економічної стратегії (ЦЕС).

— 720 млрд грн додаткової потреби на рік — колосальна сума. Це близько 22,5% усіх наших видатків у 2024 році та 41% видатків на оборону. Кошти міжнародних партнерів на потреби армії витрачати не можна. Тож йдеться лише про внутрішні ресурси. Збільшити їх на 40% за кілька місяців — дуже нетривіальне завдання, — сказала народна депутатка.

Щоб мобілізувати від 400 000 до 500 000 осіб, лише на навчання, виплати та одяг потрібно 322 млрд грн. Ще 400 млрд грн треба на закупівлю та модернізацію військової техніки.

Увечері 30 січня уряд зареєстрував у Раді новий законопроєкт щодо мобілізації. Ведучий новин телемарафону Орест Дрималовський провів свій останній ефір, тому що отримав повістку та з наступного тижня вступає до лав ЗСУ. 

 

Джерело

Новини України