Що можна дізнатися про свій рід в обласному архіві на Полтавщині

За інформацією: Суспільне Полтава.

Архів у Полтаві. Фото: Суспільне Полтава

"Родичі, діти, внуки звертаються із запитом, щоб знайти побільше інформації про свою бабусю чи дідуся. Раніше така інформація була недоступною", — розповіла працівниця архіву Тетяна Воскобійник.

За 2023-й рік до архіву надійшло понад дві тисячі запитів. Більше половини з них – історії родин. Також люди просять підтвердити факт навчання, працевлаштування та національність, розповів заступник директора обласного архіву Тарас Пустовіт.

Тетяна Воскобійник, працівниця архіву. Фото: Суспільне Полтава

"Найбільше запитів генеалогічного і біографічного характеру. 1130 запитів. Якщо брати запити соціально-правового характеру, у яких люди звертаються по соціальну підтримку до нас, то таких запитів було 325. 225 запитів – іноземні", — розповів заступник директора обласного державного архіву Тарас Пустовіт.

"Збільшилося запитів генеалогічного характеру, тих, у яких шукають родове коріння. Це для того, щоб дізнатися (про рідних – ред.) і занести до свого родоводу", — розповіла працівниця архіву Тетяна Воскобійник.

Архів у Полтаві. Фото: Суспільне Полтава

Полтавський архівний фонд зазнав великих втрат за часів німецької окупації та СРСР.

"У Державному архіві Полтавської області це здебільшого метричні книги, сповідні відомості та книги реєстрації. Решта документів не повністю, на жаль, збереглися", — додала Тетяна Воскобійник.

"Є ще і непрямі документи. У списках розкуркулених можна знайти інформацію про ту чи іншу родину. У списках позбавлених прав, списках виборців, переписні різні книги", — додав Тарас Пустовіт.

Охочі можуть працювати з документами особисто або залишити запит у столі довідок архіву. Фахівці нададуть відповідь протягом місяця.

Новини України