На Вінниччині у січні нарахували 125 особин зубра європейського

Вінницька популяція зубрів залишається найбільшою в Україні

На Вінниччині у січні нарахували 125 особин зубра європейського

Всього в Україні, за даними Міндовкілля, є близько 400 зубрів. У жодній іншій області не вдалося сформувати таку чисельну популяцію, як це зробили вінницькі лісівники. Щоб зберегти популяцію зубрів філія «Вінницьке лісове господарство» здійснює переселення парнокопитних в інші мисливські господарства України.

Про це повідомляє Центрально-Західне міжрегіональне управління ЛМГ.

Зубрів потрібно переселяти, бо щільність поголів’я на Вінниччині становить п’ять особин на 1000 га угідь. А це вже забагато при нормі три особини на одну тисячу гектарів. Хоча для людини зубри безпечні. Відлов і переселення дозволяють регулювати оптимальну щільність зубрів.

Усього з Вінниччини переселено 34 особини зубра європейського у мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. Цією відповідальною та важкою справою займаються мисливствознавці та єгері. Вони і вдосконалювали самотужки на практиці спеціальну пастку.

По ідеї, це така дерев’яна коробка, у яку зубра заманюють смаколиками. Після чого кришка пастки закривається. А зубр потрапляє у досить тісний простір, що унеможливлює йому розламати коробку. У неволі велетень поводить себе агресивно. Хоча лише теоретично все так просто. А в житті у цій справі вистачає нюансів. Наприклад, два роки пішло на відлов зубрів для переселення в ДП «Сторожинецький лісгосп» Чернівецької області. Одного року для них було відловлено і відправлено 7 особин (2 самці, 5 самок), а ще три самки лісівники відловили наступної зими.

На Вінниччині у січні нарахували 125 особин зубра європейського

Вінниця.info, фото Центрально-Західного міжрегіонального управління ЛМГ.

 

 

 

 

Джерело

Новини України