Така важлива структура для Кам’янського – фото

Близько двох років в Кам’янському по проспекту Аношкіна, в приміщенні колишньої Центральної аптеки, працює Центр служби крові «Біофарма Плазма». У місті цю установу зараз здебільшого знають по її акціях на підтримку Збройних Сил України, мистецтва та спорту, але при цьому далеко не всі розуміють, в чому полягає головна робота закладу. Про це нам розповіла керівник Кам’янського відділення ТОВ «ЦСК Біофарма Плазма» Наталія Муленко.


«Наш Центр – це один із донорських плазмацентрів підприємства. Всього в Україні діє 10 таких центрів: два в Києві, один у Дніпрі, Черкасах, Харкові, Сумах, Конотопі, Шостці, Хмельницькому та два на Дніпропетровщині – у Дніпрі та нашому місті, Кам’янське.
Багато хто плутає Центр зі станцією переливання крові – державною установою, розташованою по проспекту Гімназичному. Так, ці установи роблять одну хорошу справу, але завдання у них дещо різні: якщо державна Станція збирає від донорів кров, яка потім безпосередньо переливається тим хворим та пораненим, хто цього потребує, то ТОВ «ЦСК Біофарма плазма» – це комерційна структура, яка збирає кров та виділяє з неї плазму, що потім йде на виготовлення життєво важливих ліків для тяжкохворих українців.
Зібрана у кам’янському плазмацентрі донорська плазма зберігається при низьких температурах, витримує карантинізацію і через певний проміжок часу доставляється на завод-фракціонатор у Білу Церкву.


Для донорів у «Біофармі» діють ті ж пільги, що й на державній станції: можливість отримати додатковий вихідний день та соціальні пільги. Крім того, тут усіляко заохочують постійних донорів – для них проводяться розіграші цінних подарунків, нещодавно одна кам’янчанка виграла велосипед. Також зараз для донорів впроваджується система знижок у низці комерційних магазинів Кам’янського, які є постійними партнерами плазмацентру».
Щодо благодійних акцій за участі Центру вже було написано немало, ми лише нагадаємо про деякі з них. Це – закупка дронів і іншого необхідного обладнання для Збройних Сил України у партнерстві з Профспілкою Металургів Каметсталі, мистецькі заходи за участю письменниці Марії Дружко та художниці Анастасії Пустовойтенко, підтримка змагань з шашок, шахів та фрі-файту (запуск повітряних зміїв).

Як добра пам’ять про ці акції, фойє прикрашено численними фотографіями та малюнками Пустовойтенко, також тут є і симпатичні дитячі малюнки, створені дітьми донорів.

Для них тут навіть обладнаний цілий стіл з олівцями та альбомами для малювання.

Зберігають тут і малюнки дорослих донорів, які ті дарують співробітникам Центру.

Вже стають традиційними психологічні тренінги, які проводять фахівці з усіма охочими, є тут і курси домедичної допомоги. Погодьтесь, під час війни такі тренінги конче необхідні для громадян.
У задумах Наталії Георгіївни та її підлеглих – ще чимало подібних заходів, але це поки що – секрет кам’янської «Біофарми», у подальшому ми обов’язково розповімо про все те цікаве, що відбуватиметься у стінах двоповерхової будівлі по проспекту Аношкіна.
До речі, кілька рядків для скептиків, які кажуть – мовляв, це комерційна структура, яка лише заробляє гроші у Кам’янському. Та ж будівля колишньої Центральної аптеки, де розташований Центр, була створена ще за часів пізнього СРСР і з тої пори не знала ремонту. Годі й говорити про жахливий стан цього приміщення ще два роки тому! Зараз же тут – капітальний євроремонт, світле та затишне фойє, зручний донорський зал, комфортні дивани, столи та крісла. Тут офіційно працює кілька десятків спеціалістів, а це – «біла» зарплата, податки в бюджети всіх рівнів, утримання та оплата приміщення. Тобто, Кам’янське у великому виграші від роботи «Біофарми» і як платника податків, і як надійного соціального партнера місцевої громади.
Наталія Георгіївна розповіла про ще один задум «Біофарми», з таким наміром виступив Генеральний директор компанії Костянтин Єфименко: це – підтримка талановитих школярів і студентів України, які демонструють добрі знання по біології, хімії та інших «медичних» науках. «Біофарма» допоможе їм отримати освіту за найвищими світовими стандартами і потім надасть роботу в нашій країні. Зараз така ініціатива більш ніж важлива – адже майже всі талановиті учні ніяк не пов’язують своє наукове та професійне майбутнє з Україною.Такі проекти дають шанс Україні зберегтися як розвинена нація, як країна з великим науковим потенціалом та достойним  майбутнім. А сьогодні це для нашої держави  – надважливо.

Джерело

Новини України