Професор ДДМА Олександр Гринь належить до тієї когорти людей, які себе присвячують улюбленій справі


28 січня 2024 року свій 70-річній ювілей відзначив декан факультету інтегрованих технологій і обладнання ДДМА Гринь Олександр Григорович. Колектив Донбаської державної машинобудівної академії привітав з ювілеєм Почесного професора, викладача, науковця, керівника факультету, все свідоме життя якого пов’язане з цим навчальним закладом.

«Олександр Григорович належить до тієї особливої когорти людей, які всього себе присвячують улюбленій справі. І доказом цьому є той факт, що все його свідоме життя нерозривно пов’язане з Академією.

У 1974 р. Олександр Григорович почав свою трудову діяльність у Краматорському індустріальному інституті з науково-дослідної роботи на кафедрі зварювального виробництва після служби в лавах збройних сил. Роботу на кафедрі він поєднував з успішним навчанням на вечірньому відділенні, яке закінчив з відзнакою в 1980 р. Дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук успішно захистив у 1988 р.

Працюючи на кафедрі, він пройшов непростий шлях наукового росту від лаборанта-дослідника науково-дослідного сектору до наукового керівника госпдоговірних робіт. А по лінії викладацької діяльності – від асистента до доцента, почесного професора Донбаської державної машинобудівної академії.

Олександр Григорович повною мірою проявив свої організаторські здібності й у результаті був обраний на посаду декана машинобудівного факультету. Очоливши факультет, він не тільки зберіг його традиції й досягнення, але й значно їх збільшив. Під його керівництвом факультет став одним із кращих в Академії. Лідируюча роль факультету позначилася й на його керівництві – Олександр Григорович неодноразово визнавався кращим деканом Академії. У 2013 р. у зв’язку з реорганізацією факультетів був обраний деканом новоствореного факультету інтегрованих технологій і обладнання.

Одночасно з активною адміністративною діяльністю, Олександр Григорович велику увагу приділяє і науковій роботі. Ним опубліковано більше 200 статей у фахових збірниках і журналах як всеукраїнського, так і міжнародного рівнів, у тому числі в співавторстві зі студентами, отримано більше 30 авторських свідоцтв на винахід і близько 60 патентів України. Олександр Григорович був членом спеціалізованої ради з захисту кандидатських дисертацій за фахом 03.05.06 – Зварювання й споріднені процеси й технології, постійно керує науковими роботами магістрантів, аспірантів. Під його керівництвом підготовлено і захищено 4 дисертації кандидата наук.

Значну увагу також приділяє і методичній роботі – з його ініціативи в співавторстві з колегами видано більше 15 посібників для студентів спеціальності.

Робота Олександра Григоровича гідно відзначена на всіх рівнях. Він нагороджений Почесною грамотою Міністерства освіти й науки України, а також знаками Міністерства «Відмінник освіти» і «Петра Могили», почесними грамотами академії й знаком «За заслуги», занесений у книгу Пошани академії, йому присвоєно звання «Почесний професор».

Колектив ДДМА від усього серця бажає Олександру Григоровичу довгих і щасливих років життя, мирного неба над головою й нових творчих успіхів як в адміністративній, так і в науково-педагогічній діяльності».

 

 

Джерело

Новини України