Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі — міністр

Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі - міністр

Фото: Хмельницька АЕС На Хмельницькій АЕС буде шість реакторів

У Міненерго розглядають розвиток Хмеьницкої АЕС у якості компенсації потужностей тимчасово окупованої Запорізької АЕС, пояснив Герман Галущенко.

Уже в поточному році на Хмельницькій АЕС почнеться будівництво ще чотирьох енергоблоків. В результаті ця станція стане найпотужнішою в Європі. Про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону в понеділо, 29 січня.

«З тою потужністю, яку зможуть видавати шість реакторів на Хмельницькій АЕС, вона буде найбільшою у Європі і навіть більшою за потужністю, ніж Запорізька АЕС», – заявив він.

Міністр нагадав, що будівництво 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС планувалося вже давно. І вже зараз готовність 3-го енергоблока є досить високою. Його можна добудувати приблизно за 2,5 роки.

«Ми це розглядаємо як механізм компенсації потужностей окупованої Запорізької АЕС. Ми розуміємо, що повернемо цю станцію обов’язково, це питання часу. Інше питання – у якому стані ми її повернемо і чи зможемо одразу її запустити в роботу», – сказав він.

Галущенко також нагадав, що Україна веде тісну співпрацю з американською компанією Westinghouse за двома проектами: будівництво 3-го та 4-го блоків за «старою» технологією ВВЕР-1000, а також побудова ще двох реакторів нового типу АР1000, які ні в Україні, ні в Європі ще не використовувалися.

Нагадаємо, у грудні 2023 року Україна уклала угоду про закупівлю обладнання для енергоблока №5 Хмельницької АЕС з Westinghouse Electric Company, який будуватиметься за американською технологією АР1000.

Пізніше Енергоатом озвучив вартість реактора для нового енергоблоку на ХАЕС. При цьому контракт з Westinghouse має гриф «Комерційна таємниця».

Джерело

Новини України