У Полтаві з двох будинків демонтували «серп і молот»: що буде натомість

За інформацією: Суспільне Полтава.

Суспільне Полтава

29 січня комунальники демонтували ліпнину з комуністичною символікою із двох будинків на вулиці Соборності. Зробили це у рамках Закону України "Про декомунізацію".

Про це Суспільному розповів заступник міського голови Полтави Володимир Чередніченко.

"Наші фахівці працювали на автовишці. Комуністичні елементи збили, потім це місце зашліфували і зафарбували. Візуально з вулиці все виглядає добре. Ми вирішили залишити колони, і прибрали лише конкретно ці елементи"

Пошкоджені після демонтажу місця відшліфували і зафарбували. Суспільне Полтава

За словами Володимира Чередніченка, комунальники демонтують такі елементи по мірі необхідності та надходженню інформації. Щодо цього місцеві можуть повідомляти комунальні служби чи відділ оперативного реагування.

"Ми зараз лише почали перевіряти по місту дотримання декомунізаційних моментів. Якщо ми дізнаємось, то після перевірки інформації відпрацюємо. Що буде замість цих символів? Це питання до архітекторів. Якщо є якісь ініціативи з цього приводу – у міськраді відкриті до них, але це має вирішувати громада і фахівці"

На демонтажні роботи із бюджету громади не залучались додаткові гроші, розповів Володимир Чередніченко.

автор фото: Сергій Дроздов. Будівництво будинку по вулиці Соборнсоті, 53. 1956-й рік. Стара Полтава

Будинки на вулиці Соборності, 51 та 53, звідки демонтували ліпнину, збудували у 50-ті роки минулого століття. Вони зведені у стилі, які в архітектурі називають "сталінський ампір"провідний напрям в архітектурі, монументальному та декоративному мистецтві СРСР з кінця 1930-х до середини 1950-х. Прийшов на зміну раціоналізму та конструктивізму..

Закон про декомунізацію в Україні ухвалили у квітні 2015-го року.

Новини України