Індексація пенсій та підстави для припинення пенсійних виплат: всі нововведення ПФУ

Індексація пенсій та підстави для припинення пенсійних виплат: всі нововведення ПФУ

Фото: epravda.com.ua

Пенсійні нововведення в Україні стосуються щонайменше 10,5 млн осіб – саме стільки пенсіонерів налічувалося в країні на 1 січня 2024 року. Якою буде індексація пенсій у березні, на яких підставах пенсіонера можуть частково чи повністю позбавити виплат і де майбутньому пенсіонеру взяти довідку про заробітну плату до 1 липня 2000 року, якщо того підприємства давно немає? Відповіді на ці та інші питання – у матеріалі Коротко про.

Розмір страхового внеску змінився

З 1 січня 2024 року змінився розмір мінімального страхового внеску та максимальна величина бази нарахування єдиного внеску.

Як ми писали раніше, із 1 січня мінімальна зарплата зросла до 7100 грн. Відповідно розмір мінімального страхового внеску, який становить 22% мінімалки, зараз становить 1562 грн на місяць. Саме в цю суму обійдеться зарахування до страхового стажу одного повного місяця.

Також з 1 січня змінилася максимальна величина бази нарахування єдиного внеску, що дорівнює 15 розмірам мінімальної заробітної плати. Наразі вона становить 106 500 грн на місяць.

Індексація пенсій

У березні 2024 року в Україні має відбутися масштабна індексація пенсій.

«Ми плануємо традиційно виконувати всі наші стандарти, які заплановані цього року. Звісно, ​​можуть бути якісь надзвичайні обставини. Це війна, ми все це розуміємо, але плануємо провести індексацію», — цитують ЗМІ міністра соціальної політики Оксану Жолнович.

Розмір індексації поки невідомий, оскільки необхідні статдані стануть відомі лише у лютому. Індексація буде розрахована за формулою: 50% інфляції за 2023 рік + 50% розміру середнього зростання зарплати з урахуванням віку та стажу. У середньому пенсія має зрости на 13%.

Хто може втратити частину виплат

Деякі пенсіонери можуть позбавитися 20% або 50% загальної суми виплат – йдеться про випадки відповідних судових рішень. Чиновники нагадують, що згідно із Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» частка відрахування з пенсії не може бути вищою за 20% або 50%.

20% загальної суми виплати пенсіонер може позбутися, якщо вчасно не повідомить Пенсійний фонд про своє працевлаштування на роботу або поновлення бізнес-діяльності. Коли фахівці ПФЦУ отримають цю інформацію через різні держреєстри, нараховані кошти доведеться повертати, але щомісячне вирахування не зможе перевищувати 20%.

До 50% пенсії можна втратити при стягненні грошей на:

утримання членів сім’ї (аліменти); покриття збитків від розкрадання майна підприємства; відшкодування збитків, заподіяних каліцтвом або іншою шкодою здоров’ю, а також через смерть потерпілого; повернення отриманої зайвої суми заробітної плати у випадках, передбачених законом.

Хто може втратити всю пенсію

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» виплата пенсії припиняється за такими підставами:

якщо пенсію призначено на підставі документів, що містять неправильні відомості; у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон, якщо інше не передбачено міжнародним договором України; у разі смерті пенсіонера; якщо пенсіонер не отримував пенсію через відділення поштового зв’язку протягом шести місяців поспіль (або якщо розрахункові дії по карті не проводилися протягом 180 днів); в інших випадках, передбачених законодавством.

Також, щоб не втратити пенсійні виплати, частина пенсіонерів зобов’язана пройти ідентифікацію в Пенсійному фонді. Докладно про це ми писали тут.

Якщо пенсіонер раптово перестав отримувати пенсію, але причина цього невідома, потрібно звернутися з письмовим запитом до Пенсійного фонду України. Подати таку заяву можна, зокрема, через веб-портал ПФУ в особистому кабінеті.

Найчастіше нарахування коштів можна відновити лише після особистого звернення до органів Пенсійного фонду. Термін поновлення пенсії після з’ясування обставин, що призвели до припинення виплат та прийняття відповідного рішення, становить 10 днів.

Повне державне утримання

Як нагадали у ПФУ, під час перебування пенсіонера на повному державному утриманні у відповідній установі виплачується 25% призначеної пенсії. Частина, що залишилася, перераховується установі, де людина знаходиться на повному державному утриманні.

Якщо така особа має непрацездатних членів сім’ї, які перебувають на її утриманні, пенсію виплачують у такому порядку: 25% — одержувачу, частка не більше 50% — непрацездатним членам сім’ї пенсіонера, інші кошти (тобто не менше 25%) – установі.

Якщо пенсіонер не проживав в установі якийсь час, а був, наприклад, у лікарні, за цей час йому виплачуватимуть пенсію у повному розмірі.

На тему

Документи для призначення пенсії: наскільки обов’язковою є довідка про зарплату до 1 липня 2000 року

Тим, хто зараз збирає документи для оформлення пенсії, не позаздриш – до колишніх проблем (як, наприклад, підтвердити стаж у 90-ті) додалися нові – «військові». Окрема розмова – довідки про зарплати до того, як відомості почали фіксуватись у Реєстрі застрахованих осіб Пенсійного фонду, тобто до 1 липня 2000 року. У потенційних пенсіонерів виникає закономірне питання: де взяти ці дані, якщо тих підприємств уже давно немає?

Як пояснили у ПФУ, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» при нарахуванні пенсії враховується заробіток людини за всі періоди страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. Заробітна плата за цей період обчислюється за даними Реєстру застрахованих осіб.

Довідка про заробіток за будь-які 60 календарних місяців роботи поспіль до 1 липня 2000 обов’язкова лише в тому разі, якщо людина після 1 липня 2000 отримала менше п’яти років страхового стажу.

А взагалі довідка про заробітну плату надається за бажанням майбутнього пенсіонера. Наприклад, якщо в період роботи до липня 2000 року людина мала високооплачувану роботу або якщо в цей же період була робота за сумісництвом, то на підставі наданих довідок про заробіток буде враховано зарплату з усіх місць роботи. Якщо виявиться, що відповідно до наданої за бажанням довідки пенсія виходить нижче, ніж без неї, розмір пенсії буде розрахований без її врахування.

«Довідка про заробітну плату враховується лише за її підтвердження первинними документами, — роз’яснили у ПФУ. – Вона видається підприємством, установою чи організацією, де працювала людина, яка звертається за пенсією, на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену зарплату. Якщо підприємства, установи, організації, де працювала людина, припинили своє існування, то довідка про заробіток видається правонаступником цих підприємств чи архівними установами».

Джерело

Новини України