В Одеській області поліцейські викрили злочинну групу

Слідчі відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУНП в Одеській області та оперативники Управління стратегічних розслідувань в Одеській області встановили, що зловмисники заволоділи грантовими коштами, що виділялися в рамках спільного проєкту на управлінські послуги.

У жовтні минулого року слідчі повідомили про підозру директору одного з комунальних підприємств Ізмаїльської міської ради —  менеджеру проєкту. Він розробив та впродовж чотирьох років реалізував злочинний план щодо заволодіння грантовими коштами. Для цього використав комерційну структуру, яку сам і заснував 10 років тому, а потім передав на правах власності іншій підконтрольній йому особі.

Саме ця структура в ході реалізації міжнародної програми повинна була надавати управлінські послуги – координацію проєкту, складання звітів про хід виконаних робіт, розробку плану моніторингу проєкту та його реалізації, розробку плану по управлінню ризиками.

Починаючи з 2019 року, підконтрольні фігуранту особи складали неправдиві акти про нібито надані послуги по управлінню державним проєктом. А сам фігурант, як офіційний менеджер проєкту від органів місцевої влади, затверджував фіктивні документи. За такою схемою на рахунки комерційної структуру було перераховано понад 8 000 000 гривень.

«В ході подальшого розслідування отримали докази причетності до даного злочину ще двох осіб – директорок комерційної структури», — розповів старший слідчий СУ ГУНП в Одеській області Олександр Січкар. Наразі трьом фігурантам кримінального провадження повідомили про підозру:

— ч. 2  ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підробленні вчинене вчиненого за попередньою змовою групою осіб),

— ч. 3 та 4 ст. 191 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Максимальне покарання за інкримінованими статтями – до восьми років ув’язнення  з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Одеська обласна прокуратура.

Джерело

Новини України