Голоси минулого: пам’ять про Голокост

З нагоди вшанування пам’яті жертв Голокосту сьогодні на Донеччині проведено бліц-дискусію «Голоси минулого: пам’ять про Голокост». Обмін досвідом роботи з дослідження теми Голокосту на території області, напрацювання у представленні історичних подій в музейних закладах, спільного вивчення та обговорення прикладів експозицій, які передають інформацію про Голокост, заохочення взаємодії між різними музеями та інституціями для спільної роботи над проєктами, спрямованими на вивчення історії Голокосту, було обговорено в ході дискусії.

Про це повідомляє Донецька обласна державна адміністрація.

До заходу доєдналися краєзнавці, працівники культури, освітяни, представники громадськості з різних куточків Донеччини. Науковці з Державного архіву Донецької області навели факти знищення євреїв, про які свідчать архівні джерела. Представники Бахмутського краєзнавчого музею, Покровського історичного музею, Костянтинівського міського краєзнавчого музею, Маріупольського краєзнавчого музею, Дружківського історико-художнього музею, Народного музею історії міста Авдіївка, Мар’їнського музею історії поділилися власним досвідом із дослідження зазначеної теми та її вивчення дітьми і молоддю. Після виступів спікерів відбулось обговорення, і були наведені історичні та сучасні факти знищення українського народу.

Збереження пам’яті про Голокост є невід’ємною частиною нашого колективного історичного спадку. Ці страшні події нагадують нам про важливість прав людини, людської гідності, толерантності та поваги один до одного.

Щоб пам’ять про Голокост не зникала, необхідно активно включати цю тему в освітні програми навчальних закладів, організовувати культурно-просвітницькі пам’ятні заходи та сприяти обговоренню в громадському просторі. Через комунікацію поколінь та аналізу сучасних подій ми зможемо зберегти історичну правду про минуле.

Джерело

Новини України