Юсов: РФ не передавала Червоному Хресту інформацію про полонених із зірваного обміну

Він зауважує, що загадкові обставини того дня можуть свідчити про умисні дії Росії щодо інциденту з падінням російського літака Іл-76.

Росія приховала від Червоного Хреста дані про полонених у літаку Іл-76 / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов зауважує, що Росія не передавала Міжнародному комітету Червоного Хреста інформацію про українських полонених з обміну 24 січня, який не відбувся.

Про це він сказав в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання щодо того, чи є інформація щодо місцезнаходження тих українських військовополонених, яких готували на обмін 24 січня.

«Подібна інформація має бути публічною і передаватися, зокрема з боку держави-агресора Міжнародному комітету Червоного Хреста, який і повинен верифікувати стан здоров’я, умови знаходження, поводження з військовополоненими. Наскільки відомо, на даному етапі такої інформації до Міжнародного комітету Червоного Хреста передано не було», — розповів Юсов.

Відео дня

Він також зауважив, що на літаку Іл-76, який впав у Росії 24 січня, мали бути двоє російських високопосадовці, яким в останній момент було наказано зійти з борту.

«Це не єдина загадкова обставина того дня і цих подій. І все разом воно складається в певну конструкцію, яка може свідчити про умисні дії держави-агресора щодо цього інциденту», — сказав представник розвідки.

Юсов підкреслив, що наразі «ми досі не маємо всієї інформації і доступу ані щодо підтвердження фактів перебування людей на борту, ані їхньої долі».

«Поки що фактично ми стикаємося з елементами приховування. Ті факти куці, які показує Росія, — в них нічого нового немає. І можливо, дійсно є що приховувати, зокрема в контексті того, що різні засоби ураження мають різні особливості. В ході цього розслідування їх можна встановити. Тобто, чим був уражений літак. Чи це був С-300, чи «Панцир-1″, чи переносний зенітно-ракетний комплекс, чи інші елементи», — зазначив він.

Крім того, на запитання щодо п’яти тіл загиблих у морзі і чи означає це, що на борту літака був лише екіпаж, представник ГУР зауважив, що повну інформацію Росія блокує. І якщо тут ідеться про гуманітарний аспект питання, то «це вже саме по собі є порушенням і міжнародного права, і взагалі якоїсь етики, наскільки це можна відносити до держави-агресора».

«Так, є інформація про п’ять тіл, які зайшли в бєлгородський морг. Ми не можемо відкидати версію, що інші тіла агресор міг заховати в якомусь іншому місці. Але тоді, знову ж таки, питання – для чого? І з якою метою це робиться?», — сказав Юсов.

Падіння Іл-76 у Росії

Як повідомляв УНІАН, 24 січня у Бєлгородській області Росії впав військовий транспортний літак Іл-76. Держава-агресор стверджує, що на борту були українські військовополонені. Міноборони України не може підтвердити, чи була причиною падіння літака атака Збройних сил України.

Юсов стосовно падіння літака заявив, що країна-агресор не вперше маніпулює темою військовополонених і досі не надала докази перебування їх на борту.

Джерело

Новини України