Мінсоцполітики: Центри Життєстійкості можуть з‘явитися у кожній громаді

23 січня 2024 року Уряд ухвалив Порядок організації діяльності та забезпечення функціонування центрів життєстійкості. 

Кожна територіальна громада може організувати центр життєстійкості – простір, у якому фахівці надаватимуть психосоціальну підтримку особам та сім’ям, які проживають на території. Наявність таких центрів також дасть можливість громаді ефективно організувати роботу зі своїми мешканцями: зекономити час людини і фахівців на пошук інформації, направляти їх до відповідних спеціалістів або органів та установ, показати найкоротший шлях до потрібної послуги.

Крім того, центри життєстійкості покликані посилити локальне волонтерство та допомогти місцевим ініціативам у реалізації волонтерської діяльності.

Кошти на фінансування центрів надає держава, місцева влада забезпечує приміщення та організовує роботу центрів. 

Необхідність створення таких Центрів зумовлена тим, що під час повномасштабної війни українці щодня живуть під впливом стресу і негативних емоцій. Часто мешканці громад (особливо в малих населених пунктах) не мають доступу до кваліфікованої психологічної допомоги. У центрах життєстійкості вони зможуть її отримати. 

Мета Мінсоцполітики, яке реалізує цю ініціативу, – навчити людей справлятися зі стресовими ситуаціями, давати раду собі та близьким, посилити волонтерство на місцях, а отже – згуртувати громади.

В рамках проєкту особлива увага приділяється розвитку батьківських навичок та догляду за дітьми. А також – психологічній роботі з військовослужбовцями, ветеранами і їхніми родинами, підтримці ВПО та інших незахищених верств населення.

Кожен з таких просторів облаштований за принципами безбар’єрності, інклюзивності та безпеки. 

Як працюватимуть центри життєстійкості?

Будь-яка територіальна громада України може подати свою заявку на участь у проєкті. Строки подання заявки оновлюються на сайті Міністерства соціальної політики. Єдина умова для територіальних громад – підготувати та утримувати приміщення для надання послуги. 

Хто надаватиме послуги у центрах життєстійкості?

Унікальність та інноваційність проєкту в закупівлі послуг у недержавних надавачів. Громадські організації, благодійні фонди та інші надавачі соціальних послуг мають змогу долучитися до ініціативи Мінсоцполітики.

Для цього вони подають свої кандидатури на участь у конкурсі. Надавачем послуги може бути юроособа або ФОП, яка внесена до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг та має команду профільних спеціалістів (психолог, соціальний менеджер, соціальні працівники). 

Форма конкурсної пропозиції та вимоги до її оформлення розміщені на сайті Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Учасники, які пройшли конкурсний відбір, зможуть пройти кваліфіковане навчання на тренінгах, організованих Мінсоцполітики спільно з партнерами, а також, в допомогу, кожна команда надавача отримує методичні матеріали для якісного впровадження послуги у центрах життєстійкості.

Наразі партнерами проєкту виступають Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Агропромхолдинг Астарта-Київ, Благодійний фонд «Повір у себе» та інші. 

Проєкт реалізується Міністерством соціальної політики і є складовою Всеукраїнської програми ментального здоров’я Першої леді Олени Зеленської.

Джерело: Міністерство соціальної політики

 

 

Джерело

Новини України