24 січня: все про цей день, яке свято, що не можна робити і погода у Житомирі

Сьогодні, 24 січня, День зовнішньої розвідки України.

Свята

24 січня в Україні святкують День зовнішньої розвідки. Саме цього дня 1919 року було створено перший підрозділ розвідки в Українській Народній Республіці. Свято було затверджене указом президента України 2018 року, щоб вшанувати значний внесок офіцерів у збереження незалежності і суверенітету держави.

Також 24 січня Міжнародний день освіти. Досить молоде свято, яке було створене в грудні 2018 року. Вперше світова спільнота відсвяткувала його 2019 року. Проголошене воно було у Брюсселі під час міжнародної конференції, яка була присвячена проблемам освіти. А ініціатором запровадження окремого свята стала Нігерія.

А ще 24 січня Міжнародний день ескімо. Практично кожна людина знає, який смак у вершкового морозива на палочці з шоколадною глазур’ю. Дату обрали невипадково. Саме цього дня 1922 року кухар Крістіан Нельсон, який був власником крамниці солодощів в США, офіційно запатентував такий вид десерту. Однак своє перше морозиво Нельсон випустив ще 1919 року і воно швидко набрало популярності. Холодний витвір кондитер назвав «пиріжок ескімоса».

24 січня Міжнародний жіночий спортивний день. Це свято родом з Франції і було затверджене за підтримки Міністерства спорту та Державного секретаріату з питань про гендерну рівність та боротьбу з дискримінацією. 2014 року дуже гостро стояла проблема сексуалізації та насилля щодо жінок у спортивній сфері. Тому потрібно було започаткувати заходи про покращення рівня життя і здоров’я спортсменок.

24 січня в церковному календарі — день пам’яті преподобної Ксенії Римської. Жила вона в V столітті і була дочкою римського сенатора. В юному віці вирішила, що присвятить себе Богу, а тому хоче залишитися незайманою. А щоб не розсердити батька, Ксенія разом з двома рабинями пішла з дому. Прийшла вона до Олександрії, де познайомилася з настоятелем святої обителі апостола Андрія. Придбавши в місті ділянку, вона побудувала церкву, де стала дияконесою.

Що не можна робити 24 січня

  • Одразу після заходу сонця не варто сідати за стіл.
  • Не можна працювати біля дому.
  • Заборонено шити, в’язати і стригти волосся літнім людям.

Народні прикмети і традиції на 24 січня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: на світлому небі хмари — буде добре погода;
  • кружляє завірюха — до малої кількості корму для худоби;
  • сонячний день —до теплої весни;
  • погода безвітряна — чекайте на теплу та суху погоду в другій половині липня.

В народі день називали Ксенія Напівзимниця, адже вже половина зими за спиною. Існувало цікаве повір’я: «Хто першим сяде вечеряти за стіл, той першим і помре». Тому намагалися сісти їсти дуже пізно.

Іменини

Герасим, Тимофій, Іван, Павло, Денис, Ксенія, Оксана.

Талісманом людини, народженої 24 січня, є лазурит. Здавна вірили, що цей камінь насичується сонячним світлом. Тому йоги використовували лазурит для очищення аури людини.

Погода у Житомирі

Хмарна погода протримається у Житомирі увесь день. Удень очікується дрібний дощ зі снігом, який ближче до вечора може посилитися. Від 0 до 3 градусів тепла.

Джерело

Новини України