РФ обійшла Саудівську Аравію і стала головним постачальником нафти до Китаю

РФ обійшла Саудівську Аравію і стала головним постачальником нафти до Китаю

Фото: vesselfinder.com Китай закупив рекордний обсяг російської нафти в обхід санкцій

Китайські нафтопереробні заводи використовують посередників для транспортування та страхування російської нафти.

Росія випередила Саудівську Аравію і стала найбільшим постачальником сирої нафти до Китаю у 2023 році. Про це повідомляє Reuters в понеділок, 22 січня.   За даними китайської митниці, минулого року Росія поставила до Китаю рекордні 107,02 млн тонн сирої нафти, що еквівалентно 2,14 млн барелів на добу, що набагато більше, ніж в інших великих експортерів нафти, таких як Саудівська Аравія та Ірак.

Імпорт із Саудівської Аравії, що раніше була найбільшим постачальником Китаю, впав на 1,8% до 85,96 млн тонн.   Російська сира нафта, яку уникали багато міжнародних покупців після західних санкцій через вторгнення РФ до України у 2022 році, більшу частину минулого року торгувалася зі значними знижками порівняно з міжнародними базовими цінами на тлі прийнятого Заходом цінового обмеження.

Китайські нафтопереробні заводи використовують посередників для транспортування та страхування російської нафти, щоб уникнути західних санкцій.   Покупці також використовують води біля берегів Малайзії як перевалочний пункт для вантажів, що підпадають під санкції, з Ірану та Венесуели. Імпорт, позначений як те, що походить з Малайзії, торік зріс на 53,7%.   Постачання до Китаю зі США минулого року зросло на 81,1%, попри геополітичну напруженість між Пекіном і Вашингтоном, оскільки видобуток нафти в США зріс.   Загальний імпорт сирої нафти до Китаю у 2023 році зріс до рекордних 563,99 млн тонн, що еквівалентно 11,28 млн барелів на добу.

Нагадаємо, у грудні минулого року Туреччина імпортувала морем рекордні за всю історію обсяги російської нафти, які досягли 444 тис. барелів на добу. 

Індія заявила, що, купуючи дешеву російську нафту, врятувала світ від зростання цін на нафту.

Джерело

Новини України