Нафта дорожчає на тлі напруги у Червоному морі

Нафта дорожчає на тлі напруги у Червоному морі

Фото: Getty Images (ілюстративне фото) Танкери з нафтою

Котирування березневих ф’ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures становили $78,1 за барель, що на $0,22 (на 0,3%) вище за рівень на закриття попередніх торгів.

У четвер, 18 січня, спостерігається підвищення ціни на нафту еталонних марок. Причиною цього є збереження геополітичної напруги в регіоні Червоного моря. Про це повідомляє enkorr.

За даними Trading Economics, сильні холоди у низці регіонів США спричинили скорочення видобутку на 650-700 тис. барелів на добу (б/д) у Північній Дакоті, одному з провідних штатів країни з виробництва нафти.

Зазначається,  що котирування березневих ф’ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures становили $78,1 за барель, що на $0,22 (на 0,3%) вище за рівень на закриття попередніх торгів. У середу ці контракти здешевшали на $0,41 (на 0,5%) — до $77,88 за барель.

Ціни ф’ючерсів на нафту WTI на лютий на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) вранці зросли на $0,4 (на 0,55%) — до $72,96 за барель. За підсумками торгів на день раніше вартість цих контрактів збільшилася на $0,16 (на 0,2%) і досягла $72,56 за барель.

Як повідомлялося, США завдали минулої ночі чергових ударів по об’єктах, які використовуються єменськими хуситами для нападу на міжнародні морські шляхи.

«Сили Центрального командування США завдали ударів по 14 ракетних пускових установках, які були заряджені для запуску в районах, контрольованих хуситами в Ємені», — йдеться у заяві Центрального командування ЗС США у соціальних мережах.

США вважають, що завдані удари «послаблять можливості хуситів продовжувати свої безрозсудні напади на міжнародне комерційне судноплавство у Червоному морі, Баб-ель-Мандебській протоці та Аденській затоці».

За даними щомісячного звіту ОПЕК, опублікованому у середу, 17 січня, світовий попит на нафту 2024 року збільшиться на 2,2 млн б/д (до 104,36 млн б/д), а наступного року очікується зростання — на 1,8 млн б/д (до 106,21 млн б/д). За підсумками 2023 року споживання нафти підвищилося на 2,5 млн б/д і досягло 102,11 млн б/д.

Раніше повідомлялося, що світові ціни на нафту почали зростати через ескалацію напруженості на Близькому Сході, зокрема — удари західних країн по Ємену.

Джерело

Новини України