А якщо заграниця не допоможе: чи загрожують пенсіонерам затримки та невиплати пенсій

А якщо заграниця не допоможе: чи загрожують пенсіонерам затримки та невиплати пенсій

Фото: УНІАН

Передноворічна новина про те, що без допомоги Заходу в Україні можуть затримати зарплати бюджетникам та пенсії, знову схвилювала пенсіонерів. Після багатомісячних туманних заяв про необхідність проходження ідентифікації складається враження, що українських людей похилого віку вирішили доконати одними новинами.

Наскільки насправді великий ризик невиплати пенсій? Ми запитали про це економістів.

Немає допомоги – немає пенсій

Про те, що в Україні може статися затримка з виплатою зарплат та пенсій, якщо Захід не надасть фінансової допомоги на початку 2024 року, перший віцепрем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко заявила у коментарі Financial Times. Як пояснила Свириденко, Україні, можливо, доведеться затримати виплату заробітної плати для 500 тисяч державних службовців та 1,4 млн вчителів, а також виплати 10 млн пенсіонерам.

За словами міністра, у 2024 році Україні знадобиться 37 млрд доларів зовнішньої підтримки, і було б непогано, щоб ці кошти надійшли вже в першому кварталі.

Справа в тому, що доходи бюджету, зібрані всередині країни, йдуть на оборону, а ось соціальні програми фінансуються за рахунок міжнародної допомоги чи запозичень.

Рідкісна одностайність

Відповідаючи на запитання «Коротко Про», чи загрожують українським пенсіонерам невиплати, опитані економісти виявили рідкісну одностайність.

– Такі заяви не перші і не останні, вони були і будуть завжди, оскільки грошей постійно всім не вистачає, – каже економіст Олександр Гаврутенко. — Для нас і в добрі часи здатність оплачувати всі соцвиплати виглядала дивовижно, а зараз це взагалі більше схоже на диво, яке може тривати недовго. Хоча я залишаюся оптимістом щодо нашої міжнародної підтримки і всі ці ризики розглядаю як гіпотетичні.

Аналітик Аналітичного центру «Об’єднана Україна» Олексій Кущ упевнений, що ризиків на найближчий рік немає. З ним погоджується аналітик Данило Монін, який вважає, що ризиків немає за будь-якого сценарію.

– Це захищені статті бюджету, і вони будуть виплачені, – зазначив Монін у коментарі «Коротко Про».

Економіст Владислав Банков також вважає, що пенсії виплачуватимуть. Те, що їх можуть не платити на тлі фантастичних зарплат чиновників, є нереальним.

Експерти зазначають, що меседж щодо можливих невиплат пенсій та зарплат бюджетникам був розрахований на європейців, але, як завжди, «щось пішло не так».

— Проблем із пенсіями не буде – це просто наші чиновники так гроші просять, — підсумував президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. — Вийшло досить грубо. Хотіли натиснути на Європу, а налякали Україну.

А в крайньому разі…

Якщо припустити, що Україні цього року грошей не дадуть (що практично нереально) чи фінансова допомога приходитиме із затримками, в уряду все одно залишаються механізми забезпечення безперебійності соціальних виплат.

По-перше, гроші можна буде позичити, причому як на міжнародному ринку, так і всередині країни завдяки продажу ОВДП.

По-друге, НБУ може вдатися до емісії гривні, що, до речі, не заборонено нашими міжнародними партнерами.

Джерело

Новини України