Витрати на оборону-2024: скільки у світі планують витратити на купівлю зброї

Витрати на оборону-2024: скільки у світі планують витратити на купівлю зброї

Фото: Christopher Quin, U.S. Marine Corps/commons.wikimedia.org

Одним із основних глобальних економічних трендів на 2024 рік The Economist назвав збільшення видатків на оборону по всьому світу. На думку видання, до цього країни підштовхне повномасштабна війна в Україні, розв’язана Росією.

Також не виключено, що у 2024-му географія військових конфліктів розшириться. Зокрема, на думку аналітика Центру біржових технологій Максима Орищака, до Східної Європи та Близького Сходу у другій половині року може додатись Азія. Найімовірніша точка – Південно-Китайське море, ймовірна форма конфлікту – морська блокада Тайваню Китаєм, вважає Максим Орищак.

Після таких безрадісних прогнозів виникають цілком логічні питання: яка частка світового ВВП може піти на оборону і в кишенях яких країн осядуть ці гроші?

Аналітик Аналітичного центру «Об’єднана Україна» Олексій Кущ вважає, що всі заяви про збільшення видатків на оборону є скоріше емоційно-психологічним маркером, а не фінансовим.

– Справа в тому, що потенціали ВПК різних країн мають обмеження щодо обсягів, – пояснив експерт у розмові з «Коротко Про». — Істотно нарощувати виробництво озброєння можуть лише авторитарні країни на кшталт Південної Кореї, Ірану, РФ. А практика Європи та США показує, що збільшення витрат на ВПК призводить не до збільшення обсягів, а до подорожчання продукції: зброя стає в рази дорожчою, ніж планувалося.

Тому, каже Олексій Кущ, країни більше приділятимуть уваги капітальним інвестиціям, поповнюватимуть запаси озброєння та оновлюватимуть їх. Але частка у світовому ВВП витрат на оборону навряд чи збільшиться.

Аналітик Данило Монін згоден: суттєвого зростання оборонних витрат по відношенню до світового ВВП не станеться.

– Витрати на оборону в країнах НАТО перебувають на рівні 2% ВВП, хоча не всі європейські країни дотримувалися цих цифр, – зазначив аналітик у коментарі «Коротко Про». – Але війна в Україні сприяла збільшенню сум, які виділяються на оборону. США завжди витрачали багато, як гарант світової безпеки – близько 800 млрд доларів. Не виключено, що й Китай зараз також переоснащує свої збройні сили, тож у світі буде витрачатися близько 2% ВВП. Щодо продажу зброї, то очевидно, що Росія втратила свої ринки. Її втрати в техніці — колосальні, і сьогодні росіянам потрібне озброєння з інших країн. Найбільше зараз виграли США, а також Китай, який є лідером із виробництва малих дронів.

Джерело

Новини України